Pe lângă străzile încărcate de istorie ale Capitalei, se numără și câteva la fel de faimoase, datorită particularităţilor ce le definesc. Printre acestea se numără: singură strada în trepte, strada cu un singur număr, cele mai înguste străzi. Și probabil lista continuă!
Strada cu un singur număr: 11
Este vorba despre strada Vasile Adamachi, care găzduieşte Sinagoga Mare, ce datează din anul 1847 şi a fost ridicată în urma unei hotărâri a comunităţii evreilor lehi, din Polonia. Din 1991, aici se afla Muzeul Holocaustului din România.
Dar ce o face şi mai specială, este faptul că are un singur număr: numărul 11. Acest lucru este posibil din cauza demolărilor care au avut loc în perioada comunistă. Sinagoga a fost înconjurată de blocuri, toate casele fiind înlocuite cu construcţii înalte.
Dar cine a fost Vasile Adamachi, "pe numele" căruia se perindă bucureștenii.
Născut pe 1 ianuarie 1817, la Iaşi, Vasile Adamachi a fost prefect, senator, filantrop și om de știință român. A urmat studiile în casa părintească și a ocupat diferite funcții în județul Vaslui.
A lăsat Academiei Române o donație de două milioane și jumătate de lei sub titlul "Fondul Adamachi" al cărui venit servea în mare parte pentru premiarea scrierilor morale, îmbrăcămintea copiilor săraci, imprimări de lucrări premiate, stipendii.
Xenofon. Unica stradă în trepte din Capitală
Strada Xenofon se află în zona Parcul Carol şi reprezintă un punct de atracţie a zonei. Este singura stradă în trepte, printre cele mai vesele şi colorate. Iar dacă îi vei urma treptele, curios, vei afla că ajunge în cel mai înalt punct natural din Bucureşti, Dealul Filaret.
În urmă cu peste 200 de ani, era unul dintre locurile preferate de promenadă pentru bucureşteni. Poartă numele grecului Xenofon (427 - 355 î.Hr.), filosoful soldat care a scris celebra Anabasis, în care este descrisă aventura întoarcerii spre casă, prin mijlocul Imperiului Persan, a unei armate de 10.000 de mercenari greci.
În 1895, regele Carol I a transformat mlaştinile din jurul Dealului Filaret într-un parc, cu ocazia organizării Expoziţiei Generale de la 1906. Aici, pe culmea dealului a fost construit un mic palat, cu o panoramă uimitoare asupra Bucureştiului.
Palatul poartă azi numele de Carol Parc Hotel şi este considerat, alături de Ritz din Moscova, printre cele mai luxoase hoteluri din Europa de Est.
Cele mai înguste străzi din Bucureşti
Cele mai înguste străzi din Capitală nu au mai mult de 2,7 metri lăţime. Recordul e deţinut de Intrarea Nicoreşti din sectorul 1, o străduţă care taie strada Polonă şi care e lată de doar 1,60 metri.
De asemenea, Intrarea Pârcălabul Baldovin, din zona Pieţei Matache, poate fi folosită de riverani, doar dacă se deplasează pe jos. Are o lățime de 1,83 metri.