- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Una dintre cele mai mari curiozități ale celor vii rămâne, fără doar și poate, moartea. Ce se întâmplă în mintea celor aflați pe patul de moarte, ce simt, ce aud, ”ce trăiesc” în preajma morții sunt întrebări la care oamenii de știință încă încearcă să ofere răspunsuri.
Experții spun că celulele creierului uman au capacitatea de a rămâne active chiar și câteva minute după ce inima a începtat să mai bată. Deși unele teorii susțin că în lupta finală dintre viață și moarte omul este capabil să audă lucruri, rămâne imposibil de știut ce senzație, trăiri există în ultimele clipe.
Definiția morții
Odată cu studiile, definiția morții s-a schimbat în ultimii ani. Dacă până nu demult, versiunea morții era asemănată cu stingerea bruscă a unui întrerupător sau a unui calculator, spre exemplu, trecându-se de la lumină la obscuritatea eternă, în prezent, lucrurile s-au mai... complicat un pic.
Cele trei teste care semnalau moartea erau: absența reflexelor, încetarea bătăilor inimii și lipsa respirației.
Astăzi, află că acestea nu sunt ”definitive”, ci sunt doar semnale ale unei morți clinice, o stare care poate fi reversibilă cu ajutorul șocurilor electrice. Pentru a înțelege cât mai bine drumul către moarte trebuie să avem în vedere doi factori:
- 1. moartea nu este ceva subit, ci este un proces care ajunge la final abia când creierul se oprește, și nu inima
- 2. cum se ajunge la acest final și ce se întâmplă după
Chiar şi după moartea clinică, o vreme creierul mai rămâne activ. Potrivit unor studii recente, creierul pare să fie cuprins de un val de activitate finală - fenomen asociat în mod normal cu starea de conştienţă. Creşterea activităţii ar putea fi responsabilă pentru experienţele din apropierea morţii. Oamenii de ştiinţă nu ştiu încă ce se întâmplă în această etapă sau ceea ce semnifică. În cele din urmă intervine moartea biologică. Şi ce se întâmplă atunci rămâne încă o necunoscută pentru cercetători...
De la viață la moarte - 10 minute
Studiile despre moarte din punct de vedere neurologic sunt complicate, însă experții încearcă pe cât posibil să le explice și... muritorilor de rând!
Pentru a înțelege ce se întâmplă în creierul oamenilor aflați la un pas de moarte, oamenii de știință au studiat fenomenele cu acordul familiilor celor aflați într-un astfel de stadiu. Așadar, cei care suferiseră un atac cardiac nu au mai fost resuscitați.
Când apare un atac de cord, creierul nu mai primește prețiosul oxigen, iar după numai câteva secunde începe procesul cunoscut drept ischimie cerebrală. Fluxul de sânge se oprește când sstemul nervos central rămâne fără nutrienții care îl ajută să funcționeze corect. În acele momente, activitatea cerebrală începe să se diminueze și are loc șocul electric.
Deși tot acest procedeu este cunoscut în medicină, încă nu a fost aflat cu exactitate ce se întâmplă cu celulele nervoase care răspund de transmiterea impulsurilor eelctrice care fac posibilă funcționarea creierului: neuronii.
Așadar, aceste studii au dezvăluit că neuronii încă mai funcționează după un stop cardiac, intrând, din cauza lipsei de oxigen, într-o stare de latență, fără a transmte semnale între ei, așa cum un telefon cu foarte puțină baterie intră în starea de saving energy. Acest proces este cunoscut sub denumirea de depresie.
În final, spre terminarea celor zece minute de la stopul cardio-respirator, neronii care și-au salvat astfel puterea, eliberând-o subit și provocând ceea ce se cheamă un ”tsunami cerebral”. Din acest moment, creierul nu mai funcționează și începe procesul de descopunere, un stadiu încă ireversibil pentru știință.
sursa: culturacolectiva.com
La așa ceva nu s-ar fi gândit nimeni! Ce i-a făcut Pablo Escobar unei amante care a rămas însărcinată cu un alt bărbat! ... Tot mai multe femei care sunt stabilite în străinătate vin să se specializeze în România! Urmează aceste cursuri și apoi...