Conform lucrării ”Rock sub seceră și ciocan”, un volum fenomenal, zămislit de Nelu Stratone, care tratează fenomenul muzical de gen din România între 1961 și 1989, Valentin Ceaușescu, fiul cel mare al cuplului dictatorial ce avea să interzică astfel de manifestări capitaliste în țara noastră, a activat, în 1963, pentru un an, într-o trupă de rock, cea a liceului ”Dr. Petru Groza” din București. Este perioada în care apar ”Roșu și Negru”, cu Mirabela Dauer, și ”13 Carate”, cu Gil Dobrică!
Povestea pleacă la drum într-un miez de iunie 1962. Tovarășul Nichita Sergheevici Hrușciov, tătucul tătucilor, cel care ne arată calea cea dreaptă, face o vizită de lucru în România. Omologul său, Gheorghe Gheorghiu Dej, îl roagă să o lase mai moale cu limba rusă pe plaiurile mioritice. Retragerea sovietică se încheiase încă din septembrie 1952, când ultimii 30.000 de soldați luaseră calea Moscovei, dar mii de tovarăși din republica soră mai mare rămăseseră pe la noi. Hrușciov permite o oarecare larghețe. E momentul în care limba lui Pușkin nu mai este atât de uzitată. Engleza își face loc, timid, în mințile românilor.
În 1961 apare filmul ”The Young Ones”. E modest ca scenariu, dar muzica e asigurată de Cliff Richard, viitorul Sir, omul cu peste 250.000.000 vândute, și de formația ”The Shadows”. În Anglia, pelicula termină anul, ca număr de vizionări, pe locul secund, după faimosul ”Tunurile din Navarone”. Imaginile ajung la noi în 1962, iar cozile la cinematografe sunt interminabile, pentru că este prima legătură cu limba lui Shakespeare. E vremea în care la posturile de radio încep să se difuzeze Elvis, Paul Anka ori Nat King Cole.
”Bibi” vindea bigudiuri la fetele de la Pipera
Corneliu Ionescu, ”Bibi”, are, în 1963, 18 ani. E în an terminal la Liceul de Informatică de pe strada Ion Mincu, cel ce avea să fie cunoscut, ulterior, drept ”Petru Groza”. Tot aici învață și Valentin Ceaușescu. Când se cunosc, fiul cel mare al lui Nicolae și Elena Ceaușescu are 15 ani. Puii protipendadei comuniste vin în număr mare la colegiul respectiv.
”Bibi” mustește de muzică. Vrea să fondeze o trupă de rock. La ”concurență”, la ”Mihai Viteazu”, Nancy Brandes fondează ”Roșu și Negru”, cu Bela Scorțaru. Bela este Mirabela Dauer. La Casa de Cultură a Sindicatelor din Craiova pleacă la drum ”13 Carate”, cu marele Gil Dobrică la timonă. ”Delta”, ”Ritmul”, ”Nordic”, sunt numai câteva dintre numele formațiilor apărute în 1963. ”Bibi” cântă la chitară și muzicuță, Valentin Ceaușescu este solist vocal. În principiu, ”bagă” coveruri, dar există și câteva compoziții originale. Formația nu are un nume, e cunoscută drept ”Trupa de la Petru Groza”, chiar dacă liceul avea să împrumute numele killerului României câțiva ani mai târziu. Valentin poartă plete și pantaloni după ultima modă.
Valentin Ceaușescu, în 2006, la incinerarea surorii sale, Zoe
Formația nu viețuiește decât un an. Colaborarea nu e văzută cu ochi buni de către cei din partid. ”Bibi” face bigudiuri din bucăți de tub ”Bergman” și le vinde telefonistelor de pe platforma Pipera iar banii căpătați îi investește în scule muzicale, nu se poate asocia cu ”prințișorul”. În plus, e clasa a 12-a, pleacă de la Liceul de Mate Fizică pentru a fonda ”Sfinx”, o trupă ce a trăit până după Revoluție. Nicolae Ceaușescu avansează în ierarhia comunistă, în 1965 având să fie numit Prim-Secretar al PMR, așa că este lesne de înțeles că ascensiunea de rocker a lui Valentin Ceaușescu nu mai putea continua. Pleacă la Facultatea de Fizică din București, apoi la ”Imperial Collge” din Londra.
Restul povestirii vă este cunoscut.
Sursa: ”Rock sub seceră și ciocan”, Nelu Stratone, ”Jurnalul Național”
GALERIE FOTO: "Sângele apă nu se face!". La 100 de ani, două surori gemene și-au petrecut aniversarea împreună... A opta minune a lumii ar putea fi redescoperită! Terasele roz din Noua Zeelandă , atracţia turistică de la mijlocul ani...