Antena Căutare

Cele mai mari motive de mândrie ale ţării! Performanţele impresionante cu care România a intrat în Cartea Recordurilor

Nadia Comăneci cu al său "zece" curat, performanţa incredibilă a lui Helmuth Duckadam în poarta Stelei şi "gooooooolul" lui Ilie Dobre sunt doar câteva dintre cele mai mari motive de mândrie ale României. Datorită lor, numele ţării a ajuns în paginile faimoasei cărţi Guinness World Records (Cartea Recordurilor)!

Galerie
"Zecele" perfect al Nadiei a făcut-o celebră în toată lumea | www.mirror.co.uk

Nadia Comăneci cu al său "zece" curat, performanţa incredibilă a lui Helmuth Duckadam în poarta Stelei şi "gooooooolul" lui Ilie Dobre sunt doar câteva dintre cele mai mari motive de mândrie ale României. Datorită lor, numele ţării a ajuns în paginile faimoasei cărţi Guinness World Records (Cartea Recordurilor)!

Iată topul celor mai cunoscute recorduri stabilite de români de-a lungul anilor!

1. Nadia Comăneci este prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-o competiţie oficială.


La 14 ani, Comăneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal. Nu numai că a devenit prima gimnastă care a obţinut scorul perfect de zece la olimpiadă, dar a şi câştigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), o medalie de argint (echipă compus) şi bronz (sol). Acasă, succesul său i-a adus distincţia de „Erou al Muncii Socialiste”, fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.

Articolul continuă după reclamă

Nadia, în imagini de poveste

2. Tu ştiai că România are cea mai mică bancnotă din lume? “Bijuteria” de 10 bani a fost pusă în circulaţie de Ministerul de Finanţe în 1917 şi măsura 27,5 x 38 milimetri. Aceasta are, totodată, cea mai mică valoare dintre toate bancnotele emise vreodată în România.

Încă un motiv de mândrie pentru România

3. Helmuth Duckadam este supranumit „Eroul de la Sevilla”, după ce în finala Cupei Campionilor Europeni cu FC Barcelona (1986) apără toate cele patru lovituri de departajare, executate de Alesanco, Pedrazza, Alonso şi Marcos, având o contribuţie enormă la câştigarea trofeului de către Steaua Bucureşti. Performanţa reuşită de Helmuth Duckadam pe stadionul "Sanchez Pizjuan" din Sevilla este înscrisă în celebra Carte a Recordurilor.

Un meci pe care românii nu îl vor uita niciodată

4. România a intrat în Guinness Book cu cea mai lungă trenă a unei rochii de mireasă, recordul fiind omologat la Bucureşti, în 2012.


Trena a avut o lungime de 2.823,8 metri şi a fost realizată din tafta satinată de culoarea fildeşului. Rochia de mireasă pregătită pentru record a fost croită din 4.700 de metri de tafta, 10,5 metri de tafta mătase jacard, 45 de metri de căptuşeală, 5,5 metri de corset din dantelă chantilly pe care au fost cusute perle de 2,2 milimetri.

Recordul a fost omologat în 2012, în Bucureşti

5. Ilie Dobre - Un "gooool" cât un record mondial

Ilie Dobre a intrat în Cartea Recordurilor după ce a reuşit să strige „gol”, dintr-o singură respiraţie, timp de un minut şi opt secunde. S-a întâmplat la meciul naţionalei României cu Ungaria din septembrie 2013. Comentatorul postului public de radio a reuşit astfel să-şi doboare propriul record, de 42 de secunde, stabilit tot cu o singură respiraţie, la un meci dintre România şi Bulgaria.


Ilie Dobre mai deţine alte trei recorduri mondiale, două dintre ele tot pentru cea mai lungă transmisiune în direct a unui gol. Ilie Dobre este şi comentatorul sportiv cu cele mai multe cărţi publicate: 42.

"Premiul este o încununare a performanțelor pentru cele cinci recorduri mondiale ale mele - patru recorduri în transmisiunea directă a unui gol și un record pentru cele mai multe cărți publicate în calitate de comentator sportiv de radio. Acordarea premiului are și alte explicații: s-a avut în vedere tot ceea ce am realizat pentru ca sportul să rămână ce reprezintă astăzi.

Este important de menționat că premiul a fost acordat de cea mai mare şi cea mai prestigioasă organizaţie mondială care certifică recordurile mondiale. Faptul că vine din partea World Record Academy mă bucură extrem de mult. Când primești o distincție depinde și de unde vine", a spus Ilie Dobre pentru DC News.

Ilie Dobre, în momentul de glorie

6. Pe 24 ianuarie 2006, Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită în Slatina cu cea mai mare horă din lume. 13.828 de participanţi au îndurat temperaturile scăzute şi au "jucat" de mama focului, blocând mai multe străzi din oraş. Precedentul record a fost stabilit în capitala Bulgariei, Sofia, unde în luna mai 2005 s-a desfăşurat o horă la care au participat aproximativ 11.900 de persoane.

Oltenii au dansat de mama focului

7. România se mândreşte şi cu cel mai lung cârnat din lume: 62 de kilometri. În 2014, în Ploieşti, 40 de oameni au muncit fără oprire timp de aproape 12 ore pentru a amesteca 45 de tone de carne de porc şi o tonă de ierburi aromate. Rezultatul? Pur şi simplu... delicios!

Aşa a arătat "monstrul" de 62 de kilometri - Sursa foto: www.guinnessworldrecords.com

8. Gabriel Antoniu Lavrincic a stabilit recordul pentru cele mai multe scrisori primite în timpul vieţii - 22.018. Deţinătorul recordului mondial a corespondat cu mai mulţi copii din Uniunea Sovietică şi a strâns, între 1987 şi 1991, un număr impresionant de scrisori, care au fost păstrate în plicurile originalele, cu tot cu timbre şi ştampile.

Gabriel Lavrincic - Sursa foto: www.magazinsalajean.ro

9. Pe 21 decembrie 2008, în Bucureşti, a avut loc cea mai mare întâlnire între "Moşi Crăciuni". 3.939 de participanţi au distribuit daruri în acelaşi timp, stabilind un nou record mondial.

Cea mai mare bucurie pentru copii...

10. Pentru că românii adoră mâncarea, ţara noastră a intrat în Cartea Recordurilor cu încă o performanţă culinară. Pe 29 septembrie 2007, la Festivalul Castanelor din Baia Mare s-a pregătit cel mai mare gulaş făcut într-un singur vas: 7,3 tone. 170 de persoane au muncit ore în şir la prepararea gulaşului. S-au folosit sute de kilograme de morcovi, ardei, ţelină, o tonă de carne, o tonă şi jumătate de cartofi, dar premiul a merit tot efortul!

ȘOCANT. Carne de pisică și de cal, folosită la prepararea celor mai vânduți crenvurști... Hitler a interzis publicarea acestor fotografii cu el! Pozele au devenit virale pe internet!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x