Antena Căutare

”Creatura” care trăiește în casa ta fără să știi. Unde se ascunde și cu ce se hrănește insecta din imagine

Casele nu sunt habitate ideale doar pentru oameni, ci și pentru multe specii de insecte. Unii dintre cei mai obișnuiți ”oaspeți” sunt molia de haine, molia cenușie a făinii, gândacul puturos, caria de mobilă și păianjenii.

Galerie
Casele nu sunt habitate ideale doar pentru oameni, ci și pentru multe specii de insecte. Unii dintre cei mai obișnuiți ”oaspeți” sunt molia de haine, molia cenușie a făinii, gândacul puturos, caria de mobilă și păianjenii. | Shutterstock.com

Cei mai mulți dăunători sunt inofensivi pentru oameni, însă nu și pentru obiectele din casă. De exemplu, caria de lemn se hrănește cu bucăți din mobilierul tău și nu este singura insectă care atacă lemnul.

Larvele unor specii, cum ar fi Anobium punctatum, pot provoca daune pe scară largă lemnului din clădiri.

Citește și: Cuplul de pe TikTok cu o diferență uriașă de înălțime. Cât măsoară cei doi parteneri

Unde se ascunde și cu ce se hrănește caria de mobilier

Articolul continuă după reclamă

O microscopie electronică cu scanare colorată (SEM) arată cum acționează caria de mobilier. Surprinsă ieșind dintr-o gaură provocată în mobilier, aceasta arată înfricoșător analizată de aproape.

Ciclul de viață al viermilor și gândacilor de lemn poate fi împărțit în patru etape: ecloziune, hrănire cu lemn și apariție ca vierme/gândac, împerechere și depunerea mai multor ouă.

Caria adultă de lemn poate fi observată mai ales între lunile mai și august, când adulții încep să se împerecheze și să creeze mai multe carii de lemn pentru a se hrăni cu cherestea. Ele trăiesc doar maximum 10 zile! În schimb, larvele pot supraviețui între 2-5 ani.

Citește și: Ce a descoperit o tânără când a răsfoit albumul foto al iubitului ei. Nu i-a venit să creadă când a aflat ce legătură au

După ecloziune, începe hrănirea. Larvele continuă să se hrănească cu cherestea, lăsând sub suprafață tuneluri cu diametrul de 1-2 mm, care în cele din urmă provoacă deteriorarea structurii lemnului.

Semne că aveți viermi de mobilă

Conform experților, cariile de mobilă pot ataca atât mobilierul, cât și structura din lemn a unei clădiri. Micile găuri rotunde care rămân pe suprafața lemnului, de doar 1,5 – 2 mm în dimensiune, și praful de foraj pe care îl lasă în urmă, sunt indicatorii că aveți larve active în locuință.

Caria adultă are de obicei între 3 și 5 mm lungime, fiind ușor de zărit, și poate zbura. Zborul acestor dăunători este limitat într-o oarecare măsură, dar se pot ridica suficient cât să pătrundă prin ferestre deschise, așa cum ar face orice altă insectă.

Citește și: De ce își lipesc tinerii buzele cu bandă adezivă în timpul somnului. Trendul viral pe TikTok care le poate pune viața în pericol

Cum protejați mobilierul de caria de lemn

Riscul de a avea viermi de mobilă crește dacă mobilierul este vechi sau second-hand. Pentru a reduce posibilitatea de infestare, experții recomandă să inspectați cu atenție orice mobilier care intră în proprietatea dumneavoastră.

Ouăle de viermi de lemn nu pot supraviețui pe o suprafață vopsită, iar cariile femelă aleg suprafețe crăpate, astfel încât ouăle vor fi ascunse și în siguranță - deci dacă suprafața lemnului a fost acoperită cu vopsea sau ceară, acestea nu vor supraviețui.

De asemenea, pe piață există o mulțime de soluții care vă scapă de acești dăunători.

Cuplul de pe TikTok cu o diferență uriașă de înălțime. Cât măsoară cei doi parteneri... Doi hoți au încercat să jefuiască o jurnalistă în timpul unei transmisiuni în direct. Ce au surprins camerele...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x