Antena Căutare

Cum a apărut primul bancomat din lume și PIN-ul: ”Nevastă-mea nu putea ține minte mai mult de 4 cifre”

Primul bancomat din lume a apărut în urmă cu 52 de ani, la Londra. Inventatorul lui a fost John Shepherd- Barron, care a povestit cum i-a venit ideea de ce a stabilit ca PIN-ul să aibă cifre.

Galerie
Primul bancomat din lume

Primul bancomat din lume a apărut în urmă cu 52 de ani, la Londra. Inventatorul lui a fost John Shepherd- Barron, care a povestit cum i-a venit ideea unui ATM și de ce a stabilit ca PIN-ul să aibă cifre.

Primul bancomat din lume a fost instalat la Londra în anul 1967. John Shepherd- Barron, cel care a inventat primul ATM (Automated Teller Machine), a transformat operațiunile bancare din lumea întreagă. La acea vreme, cardurile de plastic încă nu existau, iar oamenii nu-și puteau încasa banii decât în baza unor cecuri.

Cu toate acestea, John Shepherd- Barron nu și-a înregistrat patentul, ci a vândut ideea băncii Barclays. S-a bucurat însă la primirea unor diplome și medalii și a povestit mereu, cu modestie, cum i-a venit ideea unui ATM care să funcționeze cu un cod PIN.

Ideea primului bancomat din lume, născută la baie

Articolul continuă după reclamă

Barron spunea că a ajuns la bancă cu 5 minute peste ora închiderii și nu a mai putut încasa un cec foarte important pentru el, iar lucrul ăsta l-a marcat. Așa că, în timp ce stătea la baie, i-a venit ideea ce avea să transforme operațiunile bancare la nivel mondial.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Nevasta inventatorului primului bancomat din lume a fost Caroline Murray, fiica lui Sir Kenneth, președintele din acea vreme al Royal Bank of Scotland.

Cum a apărut primul bancomat din lume și PIN-ul: ”Nevastă-mea nu putea ține minte mai mult de 4 cifre”

Primul bancomat- ATM

Bancomatul, aparatul care ”scuipa” bani și ”înghițea” carduri

La un an după inventarea ATM-ului sau ”aparatul care scuipă bani”, așa cum era numit în acea perioadă, acesta a început să funcționeze cu carduri. Până atunci funcționase doar cu cecuri, în baza cărora nu se putea elibera mai mult de 10 lire.

Așadar, în 1968, bancomatul a început să funcționeze și cu cardul, dar problema, la momentul respectiv, era că fiecare card utilizat era ”înghițit” de bancomat, iar utilizatorul trebuia să-și achiziționeze un card nou pentru fiecare operațiune pe care o făcea.

Mai mult, primul bancomat avea doar două funcții: retragerea numerarului și vizualizarea soldului în cont.

După ce utilizarea lui s-a răspândit, băncile comerciale au creat mai multe funcții acestui aparat, iar tehnologia a permis să fie returnat cardul.

Primul card bancar, în România

Primul card bancar emis în România a fost unul dedicat doar persoanelor juridice și a fost destinat exclusiv plăților în străinătate, în dolari americani. A fost lansat de Bancorex, în august 1995. Puteau beneficia de el doar oamenii de afaceri care depuneau o garanţie de 5.000 de dolari.

Pe piaţa din România sunt aproape 17 milioane de carduri, peste 16,17 milioane de carduri de credit și de debit, potrivit datelor pe trimestrul al doilea din 2017 publicate de Banca Națională a României, și peste 700.000 de carduri de masă electronice (prepaid). Iar numărul lor creşte rapid.

Sunt trei mari categorii de carduri: carduri de debit, carduri de credit şi carduri prepaid.

Lesbienele - clientele prosituatelor de lux. "Am îmbrăţişat-o şi am iubit-o de parcă ar fi fost un bărbat."... „Mami, vreau să zâmbesc și eu!” Povestea tulburătoare a fetiței de șase ani care s-a născut fără jumătate din față!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x