Mulți susțin că ciocolata de Paște pare să aibă un gust mai bun decât cea obișnuită. Experții au vrut să verifice dacă există, într-adevăr, o diferență.
Potrivit experților, diferența, dacă există pentru unele persoane, nu are legătură cu ingredientele folosite, scrie Science Alert.
Experții au comparat o ciocolată obișnuită cu cea de Paște, creată de aceeași companie. Ambele aveau ingrediente similare, cu o diferență mică la substanțele solide de cacao - 28% versus 27%.
Cum ingredientele nu sunt diferite, explicația pentru acest fenomen ar fi diferită.
De ce ciocolata de Paște pare să aibă un gust mai bun decât cea obișnuită
Potrivit experților, ciocolata de Paște ar putea să aibă un gust mai bun pentru unele persoane. Dar diferența nu ar venit de la ingrediente. În schimb, gustul, textura și mirosul ar avea un impact important.
Cu ajutorul gustului, putem diferenția între diferite arome ale ingredientelor, de la gustul dulce din zahăr, la cel amar pentru anumiți compuși de cacao.
Textura, mirosul și aspectul produsului sunt alți factori importanți. Textura se referă la calitățile fizice ale mâncării pe care le simțim. Potrivit unor studii, consumatorii percep ciocolata rotundă ca fiind mai cremoasă decât cea obișnuită, în formă pătrată.
Ca urmare, chiar înainte ca cineva să muște din ciocolata de Paște, dacă aceasta are o formă neobișnuită - de ou sau iepuraș - și e mai rotundă, atunci poate fi percepută ca fiind mai cremoasă. Deși ar putea avea aceeași textură precum ciocolata obișnuită.
Temperatura la care e produsă ciocolata îi afectează textura
Temperatura la care e produsă ciocolata îi influențează textura. Ciocolata de Paște cu un preț mai scăzut ar putea trece prin diferite proceduri rapide, pentru a minimiza costurile. Ca urmare, poate avea o textură diferită.
Un alt factor important atunci când e vorba de ciocolată e cum e consumată. Unele persoane mestecă bucățile de ciocolată, pe când altele preferă ca aceasta să se topească în gură.
Această diferență poate schimba modul în care sunt percepute textura și savoarea. Un alt factor important în această discuție e faptul că ciocolata de Paște e văzută drept specială. Tocmai pentru că Paștele are loc o singură dată pe an.
Așa că e posibil ca ciocolata de sărbători să aibă exact aceleași ingrediente și să fie produsă la fel precum ciocolata obișnuită. Dar toți acești factori influențează modul în care e percepută. Ca urmare, unele persoane cred că această ciocolată e mai bună decât cea obișnuită.
Forma unei bucăți de ciocolată influențează consumatorii mai mult decât cred. Dacă o ciocolată e în formă de ou, dincolo de faptul că va fi percepută ca fiind mai cremoasă înainte să fie gustată, are interiorul gol. În plus, e de obicei produsă într-un strat mai subțire.
Ca urmare, se și topește în gură mai repede decât o pătrățică de ciocolată. Ca urmare, aromele sunt eliberate diferite de ciocolată. Ceea ce poate schimba percepția consumatorilor.
Experții susțin că au descoperit o culoare nouă, care nu a mai fost văzută vreodată. Cum ar arăta nuanța olo... Un „zâmbet astronomic” va fi vizibil pe cer luna aceasta. În ce zi va avea loc fenomenul extrem de rar...