O fetiță senină, bucălată, plină de zulufi și poftă de viață. Așa o înfățișează tablourile de la Castelele Peliș și Pelișor pe Principesa Maria sau „Măriuca”, unicul copil al Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta.
La 8 septembrie 1870 s-a născut principesa Maria, după o lungă așteptare. Patru ani mai târziu s-a îmbolnăvit de scarlatină și a murit. A fost înmormântată în grădina Palatului Cotroceni, aproape de biserică. Moartea prematură a copilului, a marcat pentru totdeauna relația dintre principele Carol și principesa Elisabeta. După mai multe încercări eșuate de a da țării un moștenitor, Elisabeta s-a resemnat. În acest context, potrivit regulilor dinastice stabilite, Ferdinand, nepotul de frate al lui Carol, a fost numit succesor.
O principesă răsfățată și plină de viață
Viața micuței Măriuca a fost una de basm. Mama ei, Elisabeta, a încerca să-i insufle dragostea pentru cei nevoiași. Tocmai de aceea obișnuia să o ia pe micuță în Azilul ”Elena Doamna”. Gurile rele spun că de aici i s-ar fi tras copilei moartea. În 1974 a fost epidemie de scarlatină în spitalele din București, iar Măriuca a luat boala, cel mai probabil, de la vreun copil din spital. După un Crăciun de vis la București, Prinţesa Itty, așa cum era dezmierdată fetița, se întoarce la Sinaia unde familia regală își dorea să sărbătorească Paștele.
O sărbătoare cu multe lacrimi
Micuța era mai veselă ca niciodată și adeseori ieșea prin Sinaia la plimbare alături de mama ei sau de doică. La castel se făceau pregătiri intense pentru Paște, când Măriuca a fost cuprinsă de boală.
„Pe 24 martie, cu o săptămână înainte de Paştele ortodox, prinţesa e cuprinsă de friguri puternice. Toţi se gândesc, îngrijoraţi, la epidemia de scarlatină care bântuie Capitala. Măriuca obişnuia să se joace mereu cu fetiţele de pe la azilele pe care le vizita, în scopuri caritabile, alături de principesa Elisabeta”, relatează Formula As.
Cele mai sumbre temeri se adeveresc
Toate somităţile medicale de la Bucureşti se strâng în camera micuţei paciente în vârstă de 3 ani şi jumătate. Diagnosticul sever nu e ascuns părinţilor, care însă nu îşi pierd niciun moment încrederea în Dumnezeu. Pe 27 martie, pe la ora 11 seara, Elisabeta şi Carol sunt chemaţi la căpătâiul Mariei. Copilei îi e rău, e agitată şi are crize de înăbuşire. În Joia patimilor, în crucea nopţii, doctorul curţii trimite după ceilalţi medici
"Mami, aş vrea să călăresc, odată, pe o stea!"
Deși era pe mâna celor mai buni medici, puterile părăseau trupul fragil al fetiței. Zi de zi se simțea tot mai rău, iar părinții ei aveau în plan să o ducă la tratament la Viena.
”Cei doi părinţi, Elisabeta şi Carol, îngenuncheaţi şi plânşi, la căpătâiul unicei lor fiice trecută în lumea de dincolo. "Mami, aş vrea să călăresc, odată, pe o stea!", îi spusese Itty Elisabetei, în febra zilelor de chin de dinaintea marelui zbor spre cer”, adaugă sursa citată. În cele din urmă, la nici patru anișori împliniți, Principesa Maria se va stinge în brațele părinților.
Vestea morţii ei îndoliază o ţară întreagă şi întristează toate marile case regale ale Europei. Micul coşciug, închis chiar a doua zi, e purtat pe braţe de însuşi Carol, până la capela de la Cotroceni, unde Măriuca îşi primise botezul.
După moartea regelui Carol I (27 septembrie 1914), regina Elisabeta s-a retras la mănăstirea de la Curtea de Argeș, unde a încetat din viață la 18 februarie 1916, în urma unei duble pneumonii. A fost înmormântată alături de Carol I, la Curtea de Argeș.