Live acumObservator 23
Prime Time 20:30Asia Express - Drumul Dragonului

Destinul tragic al unicului copil al regelui Carol I. "Prinţesa Soare" s-a stins la numai patru anișori

O fetiță senină, bucălată, plină de zulufi și poftă de viață. Așa o înfățișează tablourile de la Castelele Peliș și Pelișor pe Principesa Maria sau „Măriuca”, unicul copil al Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta. 

O fetiță senină, bucălată, plină de zulufi și poftă de viață. Așa o înfățișează tablourile de la Castelele Peliș și Pelișor pe Principesa Maria sau „Măriuca”, unicul copil al Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta.

La 8 septembrie 1870 s-a născut principesa Maria, după o lungă așteptare. Patru ani mai târziu s-a îmbolnăvit de scarlatină și a murit. A fost înmormântată în grădina Palatului Cotroceni, aproape de biserică. Moartea prematură a copilului, a marcat pentru totdeauna relația dintre principele Carol și principesa Elisabeta. După mai multe încercări eșuate de a da țării un moștenitor, Elisabeta s-a resemnat. În acest context, potrivit regulilor dinastice stabilite, Ferdinand, nepotul de frate al lui Carol, a fost numit succesor.

O principesă răsfățată și plină de viață

Viața micuței Măriuca a fost una de basm. Mama ei, Elisabeta, a încerca să-i insufle dragostea pentru cei nevoiași. Tocmai de aceea obișnuia să o ia pe micuță în Azilul ”Elena Doamna”. Gurile rele spun că de aici i s-ar fi tras copilei moartea. În 1974 a fost epidemie de scarlatină în spitalele din București, iar Măriuca a luat boala, cel mai probabil, de la vreun copil din spital. După un Crăciun de vis la București, Prinţesa Itty, așa cum era dezmierdată fetița, se întoarce la Sinaia unde familia regală își dorea să sărbătorească Paștele.

O sărbătoare cu multe lacrimi

Micuța era mai veselă ca niciodată și adeseori ieșea prin Sinaia la plimbare alături de mama ei sau de doică. La castel se făceau pregătiri intense pentru Paște, când Măriuca a fost cuprinsă de boală.

„Pe 24 martie, cu o săptămână înainte de Paştele ortodox, prinţesa e cuprinsă de friguri puternice. Toţi se gândesc, îngrijoraţi, la epide­mia de scarlatină care bântuie Ca­pitala. Măriuca obişnuia să se joace mereu cu fetiţele de pe la azilele pe care le vizita, în sco­puri caritabile, alături de princi­pesa Elisabeta”, relatează Formula As.

Cele mai sumbre temeri se adeveresc

Toate somi­tăţile medicale de la Bucureşti se strâng în camera micuţei pa­ciente în vârstă de 3 ani şi jumă­tate. Diagnosticul sever nu e as­cuns părinţilor, care însă nu îşi pierd niciun moment încrederea în Dumnezeu. Pe 27 martie, pe la ora 11 seara, Elisabeta şi Carol sunt chemaţi la că­pă­tâiul Mariei. Copilei îi e rău, e agi­tată şi are crize de înăbuşire. În Joia patimilor, în crucea nopţii, doctorul curţii trimite după ceilalţi medici

"Mami, aş vrea să călă­resc, odată, pe o stea!"

Deși era pe mâna celor mai buni medici, puterile părăseau trupul fragil al fetiței. Zi de zi se simțea tot mai rău, iar părinții ei aveau în plan să o ducă la tratament la Viena.

”Cei doi părinţi, Elisa­beta şi Carol, înge­nuncheaţi şi plânşi, la căpătâiul unicei lor fiice trecută în lumea de din­colo. "Mami, aş vrea să călă­resc, odată, pe o stea!", îi spu­sese Itty Elisabetei, în febra zilelor de chin de dinaintea ma­relui zbor spre cer”, adaugă sursa citată. În cele din urmă, la nici patru anișori împliniți, Principesa Maria se va stinge în brațele părinților.

Vestea morţii ei îndoliază o ţară întreagă şi întristează toate marile case regale ale Europei. Micul coşciug, închis chiar a doua zi, e purtat pe braţe de însuşi Ca­rol, până la capela de la Cotro­ceni, unde Măriuca îşi primise botezul.

După moartea regelui Carol I (27 septembrie 1914), regina Elisabeta s-a retras la mănăstirea de la Curtea de Argeș, unde a încetat din viață la 18 februarie 1916, în urma unei duble pneumonii. A fost înmormântată alături de Carol I, la Curtea de Argeș.

Fanatik.ro

Mihaela Apostolides, executată în Italia

Observator Antena 1

Femeie din Vâlcea care și-a bătut mama de 84 de ani, cercetată de polițiști

Observator Antena 1

O adolescentă de doar 15 ani a murit, în timp ce făcea amor cu iubitul în mașină! Băiatul...

Spynews.ro

De azi e oficial! Alocatiile pentru copii se majoreaza! Cand ar urma sa aiba loc marirea! Veşti...

Spynews.ro

Nu doar în frizerii se aplică "taxa Covid". Afacerile care au decis să îşi acopere...

AntenaSport

Cine a profitat de COVID? Cu ce se ocupă cei doi bărbați care au făcut o avere în această...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

Surorile Kardashian au un frate pe care l-au ținut secret până acum. Motivul?

Zu TV

ZECE piese pe care artiștii le-au lansat de ziua lor

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Clejanii au intrat în pământ de rușine! Cum a fost filmat Fulgy: ”Pleacă de aici că te...

Playtech.ro

EXCLUSIV Mesajul mamei Luizei Melencu pentru Gheorghe Dincă, în plin proces. ”Vreau să mă...

Playtech.ro

Tragedie în fotbalul românesc! Un jucător de la U Cluj a murit. Motivul decesului şi anunţul...

Telekomsport.ro

S-a aflat adevărul despre coronavirus! Chinezii rup tăcerea. Ce s-a întâmplat, de fapt, în...

Capital.ro

Drama cutremurătoare a Luminiței Anghel. Ce s-a ales de fiul ei

Impact

Horoscop Minerva pentru săptămâna 25-31 mai. Gemenii învață să meargă mai departe,...

Antena3.ro

Pensii nesimțite! Au cotizat 0, dar încasează lunar peste 40.000 de lei de la stat! Unde au...

Voxbiz.ro

Ce salariu are, de fapt, un inginer BMW care lucreaza pentru uzina din Bavaria

Cars.ro

Obligativitatea purtării măștilor și verificarea temperaturii – afacerea secolului. Între...

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro