Antena Căutare

Din student, antreprenor: a „copt” o afacere, inspirat de gustul pâinii din copilărie făcute de bunica

„Important e să lăsăm ceva în urmă cât timp mai trăim...”, este motto ul lui George Dumitru, un politehnist cu viziune în afaceri. La cei 24 de ani pe care îi are, tânărul din Roșiorii de Vede nu se află în situația în care se trezesc mulți dintre absolvenții de facultate din România.

„Important e să lăsăm ceva în urmă cât timp mai trăim...”, este motto-ul lui George Dumitru, un politehnist cu viziune în afaceri. La cei 24 de ani pe care îi are, tânărul din Roșiorii de Vede nu se află în situația în care se trezesc mulți dintre absolvenții de facultate din România.

Temerile legate de primul job, fascinația multinaționalelor sau a Occidentului: pe toate astea Georgică, așa cum îl alintă prietenii, nu le-a încercat. El a ales să aibă propria afacere la o vârstă la care alții au temeri legate de examene sau de faptul că fata la care visează nu le acordă atenție: 21 de ani. A ajuns antreprenor dintr-o pură întâmplare, una la care trebuia să găsească cât mai repede o soluție.


După ce țestul bunicii, cuptor vechi din argilă pentru coacerea pâinii, s-a spart, George a fost nevoit să îl înlocuiască. La confecţionarea lui a fost ajutatde două vecine mai în vârsta, femei de la care a „furat” şi meseria.

Deși nu își propusese să deprindă vreo tehnică anume, tânărul a fost fascinat de procedeu. Faţă de cuptorul de dimensiuni mari, ţestul prezintă avantajul că se încălzeşte mai repede, „cu surcele, bălării, coceni de porumb şi beţe de floarea soarelui” şi că, pe lângă pâine dospită, azimă, turtă, se coc sub el şi alte mâncăruri (ghiveci, cartofi, carne).
Din materialele care i-au rămas după ce țestul bunicii a fost gata, a mai finisat alte opt bucăți. Pe acestea din urmă, George le-a postat pe câteva siteuri de anunțuri, iar rezultatele nu au întârziat să apară.


Primele vânzări, primii bani câștigați

Gustul de altădată al pâinii coapte în țest, o adevărată „madlenă” pentru nostalgici, i-au adus primii clienți. Așa a vândut primele produse. După ce cumpărătorii i-au trimis feedback-uri mai mult decât încurajatoare, George a decis că poate scoate bani dintr-o tradiţie veche de sute de ani din satele româneşti: ţestul pentru coacerea pâinii. A creat un site, testuripaine.ro, iar magazia bunicii din localitatea Beuca din Teleorman s-a transformat în depozit și atelier de producerea lor. Prețul unui țest pentru coacerea pâinii ajunge la 150 de lei. În primul an, a vândut 100, în următorul, vânzările s-au dublat, pentru ca în 2016 să vândă peste 350. La un calcul simplu, cifra de afaceri se apropie de 100000 de lei (un miliard de lei vechi).

Tatăl a devenit angajatul fiului

A mizat pe respectarea unei tehnici tradiționale pentru construirea dispozitivelor, folosind cu materiale de construcţie care se găsesc la îndemâna oricui locuieşte la ţară și are o gospodărie. Materia primă? Argilă roşie și balegă de cal, modelate cu mâna şi lăsate să se usuce la soare în matriţe din ciment. De comenzi George nu duce lipsă, iar clienții sunt diversificați. Are cereri din toate orașele României, iar tatăl său a ajuns să-i fie angajat.

Rețeta pâinii la țest

George vrea ca tot mai mulți oameni să se bucure de o pâine sănătoasă, „de casă”, fără aditivi alimentari. Din făină, sare și apă, poți obține cea mai bună pâine.


„Când aluatul este suficient de moale şi nu se mai lipeşte de mână, se frământă destoinic cu amândouă mâinile, împungându-l din când în când cu pumnii, pentru a deveni mai elastic. Se lasă puţin la loc cald, acoperit cu un şervet, după care se formează mai multe turte, care se aplatizează. Se pun la copt în ţestul dinainte pregătit (focul, care a ars mocnic, a încălzit spaţiul de sub pălăria de lut; dăm jarul deoparte, măturăm piatra şi punem turtele de aluat, apoi acoperim”, explică George rețeta.


George vrea să-și extindă afacerea, deși nu îi este ușor. Ar mai angaja oameni, dar nu găsește. Doar așa ar putea să-și dubleze capacitatea de producție, însă s-a lovit de o realitate dură: persoane care se plâng că nu au bani, dar care refuză să muncească. „Nu e totul roz, așa cum pare!”, explică George.


„Acasă la bunici” ar putea deveni casa tuturor
Până atunci, va organiza workshopuri „acasă la bunici”, iar doritorii vor putea coace ei înșiși pâine și plăcinte în cuptor. În plus, ar putea pleca din Beuca cu un dipozitv construit de ei înșiși.
Pe viitor, George ar putea să își mai deschidă și o brutărie, o pensiune și poate chiar o patiserie. Cert e că pasiunea e cheia în tot ceea ce face. Mizează deocamdată pe rețete încercate de alții și știe că nu are cum să dea greș!


Mica Sirenă vine la Antena 1! O poveste care a cucerit copiii din întreaga lume!... O tânără a avut parte de un șoc atunci când s-a trezit. Ce i-a făcut iubitul „în timp ce ea dormea”. Internauții: „Lasă-...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x