Regina Ana l-a cucerit pe Regele Mihai I al României încă de la prima lor întâlnire, când ea l-a salutat cu un gest complet ieșit din comun, gest care a și făcut-o să se rușineze și să părăsească repede încăperea în care se aflau. Acesta a fost începutul uneia dintre cele mai frumoase povești de dragoste din istorie.
Regele Mihai I al României și prințesa Ana de Bourbon-Parma s-au întâlnit la o petrecere organizată la Londra, după nunta reginei Elizabeth a II-a cu Philip Mountbatten.
Deoarece tocmai se întorcea de la ceremonia înmânării darurilor de nuntă de la palatul Buckingham, Regele Mihai I s-a prezentat la petrecere în uniformă militară, după cum scrie Tatiana Niculescu Bran, în „Mihai I. Ultimul rege al românilor”.
Ana, principesă de Bourbon-Parma, care lucrase ca asistentă medicală pe ambulanță în timpul războiului, a luat imediat poziție de drepți în fața lui, lovind călcâiele cu strășnicie, ca un soldat.
Mihai I a fost surprins și ușor încurcat, dar i-a spus, în limba engleză: „Stand easy!” („Pe loc repaus”).
Regele a fost cucerit pe loc „de franchețea luminoasă a privirii ei și de zâmbetul radiind simplitate și cutezanță”.
„L-am cunoscut pe Mihai la vărul meu, Jean de Luxemburg, care dădea un dineu la ambasada Luxemburgului de la Londra. Cum nu ieşisem de multă vreme din armată, în loc să fac o reverenţă, am luat poziţie de drepţi şi l-am salutat lovind călcâiele ca un soldat! M-am simţit atât de umilită de mine însămi, încât am ieşit imediat, am fugit”, a spus Regina Ana într-un interviu acordat în 2008 Televiziunii Române.
Acesta a fost începutul unei iubiri care a durat decenii.
La sfârşitul recepţiei, Regele i-a cerut mâna Principesei, dar ea l-a refuzat. Ulterior, Regele, Regina-Mamă Elena şi Principesa Ana au plecat la Lausanne, Elveția, la bordul unui avion Beechcraft, model 18. Acolo, ei s-au logodit în cadrul unei ceremonii private.
Însă, după ce Mihai I l-a trimis pe mareșalul Curții Regale să informeze de la București despre intenția lui de a se căsători cât mai curând, acesta a primit un răspuns negativ. Costurile ceremoniei ar fi fost prea mari, i-a transmis guvernul de la București. Trimisul regelui a explicat că urma să fie o ceremonie restrânsă, în cadru intim, dar răspunsul a fost același. Prin urmare, Mihai și Anne s-au despărțit temporar, până la rezolvarea situației.
Până la urmă, pe 10 iunie 1948, nunta celor doi a avut loc în exil, la Palatul Regal din Atena, Regele Paul al Greciei, unchiul preferat al lui Mihai dinspre mamă, a fost singurul monarh dintre familiile domnitoare ale Europei care i-a ajutat să se căsătorească, în contextul în care Vaticanul nu a vrut să accepte mariajul dintre o principesă catolică şi un rege ortodox, după cum povestea chiar Regele Mihai I într-un interviu.
De asemenea, tradiţia monarhică română stipula ca urmaşii să fie botezaţi în religia ortodoxă. Din familia principesei a participat la nuntă doar unchiul ei, prinţul protestant Erik, care a şi condus-o la altar.
Regina Ana a mai povestit în acel interviu că după căsătorie, tatăl lui Mihai I, Carol al II-lea, i-a trimis o scrisoare în care îi spunea să fie o soție bună pentru fiul lui.
Cunoscând conflictele de la acea vreme din Casa Regală a României, Regina Ana i-a răspus, cu acordul Regelui Mihai I: „Sper să îi fiu o soţie la fel de bună pe cât de bun soţ aţi fost pentru soacra mea!”.
În primii ani ai căsniciei lor, Regina Ana și Regele Mihai I au trăit în exil în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, mai întâi pe domeniul Bramshill, proprietatea de lângă Londra a Lordului Brockett, ulterior pe o altă proprietate, numită Ayot St. Lawrence. Astfel, în anii ’50, ei au muncit la fermă şi în propriul lor atelier de tâmplărie.
În anul 1956 s-au mutat în Elveţia, la Versoix, la Villa Serena, devenită simbolul Coroanei.
De altfel, la Versoix Regina Ana a venit în vizită în România, la începutul anilor ’90, când Regelui Mihai I se refuza prezenţa în ţară.
Regina Ana şi Regele Mihai au împreună cinci fiice, pricipesele: Margareta (n. 1949), desemnată Custodele Coroanei române, Elena (n. 1950), Irina (n. 1953), Sofia (n. 1957) și Maria (n. 1964).
Regina Ana a murit pe 1 august 2016, la vârsta de 92 de ani, în Morges, Elveția, iar Regele Mihai I al României a murit pe 5 decembrie 2017, în Aubonne, Elveția, la vârsta de 96 de ani.
A fost detronat după șapte ani! Acesta este acum cel mai bun oraș din lume în care să locuiești: “S-a dovedit a fi unul ... Caz şocant. A mers la salon să îşi vopsească părul şi a plecat cu atac cerebral, după ce a stat ore întregi cu capul pe ...