Antena Căutare

S-au născut primii bebeluși modificați genetic! Lumea științifică este revoltată: „Experimente iresponsabile făcute pe oameni!”

Un cercetător chinez afirmă că a creat - pentru prima dată în istorie - doi bebeluşi care s-au născut în urma unei proceduri de editare genetică, într-un experiment cu profunde implicaţii medicale şi etice, informează luni DPA.

Un cercetător chinez afirmă că a creat - pentru prima dată în istorie - doi bebeluşi care s-au născut în urma unei proceduri de editare genetică, într-un experiment cu profunde implicaţii medicale şi etice, informează luni DPA.

Cercetătorul He Jiankui, care locuieşte în oraşul Shenzhen, spune că genele celor două fetiţe chineze au fost modificate pentru ca ele să nu poată fi infectate cu HIV, potrivit unui mesaj video publicat duminică pe platforma online YouTube.

Fetiţele, care au primit prenumele de Lulu şi Nana, „au venit pe lume plângând şi sunt la fel de sănătoase ca oricare alt bebeluş, în urmă cu câteva săptămâni”, a declarat omul de ştiinţă chinez.

El afirmă că a aplicat o tehnică de chirurgie” a genelor asupra ovulelor fertilizate folosind proteina CRISP/Cas9 pentru a preveni o potenţială infectare cu HIV. Savantul chinez nu a publicat deocamdată un articol despre această procedură extrem de controversată.

He Jiankui, profesor la Universitatea sudică de ştiinţă şi tehnologie din Shenzhen, susţine că acea intervenţie asupra genelor a avut succes şi că „nicio genă nu a fost modificată cu excepţia aceleia care previne infecţia cu HIV”.

Savantul chinez nu a putut fi contactat de DPA pentru comentarii suplimentare pe această temă.

Identităţile părinţilor şi celor două fetiţe nu au fost dezvăluite. Însă cercetătorul asiatic a spus că tatăl celor două fete este seropozitiv şi a dorit ca fiicele lui să nu sufere din cauza discriminărilor la care sunt supuse persoanele infectate cu HIV.

Anunţul, aşa cum era de aşteptat, a generat numeroase critici.

Peter Dabrock, preşedintele Consiliului Etic German, a declarat luni că acest proiect a reprezentat „experimente iresponsabile făcute pe oameni”.

„Chiar dacă ceea ce pretinde cercetătorul chinez este adevărat, în prezent astfel de încercări şi chiar anunţuri vor fi criticate în termenii cei mai duri”, a adăugat Peter Dabrock, potrivit căruia efectele secundare şi întârziate ale editării de gene sunt dificil de prezis şi de controlat.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cine este polițistul care a anunță radarul pe Facebook? „Noi nu suntem Bau-Bau”... Cel mai scump și luxos hotel din lume arată uluitor! O noapte de cazare costă 100.000 de euro – GALERIE FOTO...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x