În România, pe 24 februarie se sărbătorește Dragobetele(Ziua Îndragostiților la Români). Această sărbătoare este una străveche, însoțită de numeroase mituri și credințe populare. Află care este povestea zeului vieții, Dragobete.
Dragobetele este ziua în care se formează perechi de oameni, dar și de păsări, potrivit credințelor populare. În calendarul popular ziua de Dragobete marchează începutul vremii frumoase, a primăverii, a renașterii naturii.
Se spune că tinerele necăsătorite trebuie să strângă „zapada zânelor”, adică zăpada rămasă și să o topească pentru a ajuta la farmecele iubirii. Fete trebuie să se spele cu acea apă pe față pentru a fi mai frumoase și mai fermecătoare.
Dragobete, zeul vieții. Mitul zilei de 24 februarie
În mitologia dacică ar fi existat un zeu al morții și al vieții care simboliza trezirea la viață a întregii naturi și, practic, marca începutul primăverii. Acesta era sărbătorit pe 25 martie, în care avea loc un ceremonial religios, fiind o zi a învierii și a bucuriei.
În această zi se binecuvantau ogoarele, animalele și păsările și nu se făcea niciun fel de sacrificiu, deoarece se consideră că acum se imperecheau animalele și păsările. Din acest motiv, zeul era reprezentat, uneori, și sub înfățișarea unei ființe, jumătate om, jumătate animal.
De altfel, în folclorul tradițional, această zi de împerechere a animalelor și a păsărilor a fost păstrată strict de către oameni. Și astăzi, sunt persoane care duc animalele la împerechere, în această zi, păstrând credință că animalele neîmperecheate vor rămâne sterpe până la Dragobetele din anul viitor.(crestinortodox.ro)
Sfârșitul lumii, mai aproape decât credem! Fenomenele vizibile care anunță Apocalipsa... Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri de Dragobete. Ce trebuie să faci pentru a-ți găsi marea iubire! Legenda din spat...