Antena Căutare

Falimentul mașinilor de spălat! Australienii au creat materialele care se spală cu lumina soarelui. Pui şosetele murdare pe sârmă şi le strângi curate

În ultimii ani, oamenii de știință au căutat materiale din care să se facă haine care se spală singure sau care să nu aibă nevoie de o cantitate de apă mare. S-a lucrat în special la materiale pe bază de nanoparticule.

Falimentul mașinilor de spălat! Australienii au creat materialele care se spală cu lumina soarelui. Pui şosetele murdare pe sârmă şi le strângi curate
Material | RMIT University

Da, nu de puţine ori spălatul rufelor devine un calvar! Ba ai uitat să cumperi balsam, ba s-a răsturnat soluţia anti-calcar direct pe covor, ba ai rătăcit o şosetă prin casă. Ei bine, avem o veste bună pentru tine! Cercetătorii australieni au creat materialul care se spală cu ajutorul razelor de soare. Te dezbraci de cămaşa din club, o întinzi pe sârmă, o laşi să fie "răsfăţată" de lumina zilei şi, gata, ai rezolvat problema!

În ultimii ani, oamenii de știință au căutat materiale din care să se facă haine care se spală singure sau care să nu aibă nevoie de o cantitate de apă la fel de mare. S-a lucrat în special la materiale pe bază de nanoparticule. Potrivit oamenilor de știință, aceste materiale ar putea fi folosite și pentru a separa uleiul de apă, ar fi util și în detectarea prezenței unui gaz sau chiar să țină departe bacterii periculoase în spitale.Cercetătorii de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, au reușit să conveționeze un material din nanoparticule care poate elimina foarte repede murdăria sau petele doar printr-o simplă expunere la soare. Oamenii de știință au testat două nanomateriale diferite: unul din cupru și altul din argint. Atunci când sunt expuse la lumină, aceste materiale eliberează „electroni fierbinți”, care apoi distrug moleculele organice care formează pete sau compuși urât mirositori.

Cercetătorii au constatat că materialul textil cu stratul special de cupru a reușit să îndepărteze murdărie în trei minute, iar argintul în 30 de minute. Însă, la o expunere mai mare de compuși organici, argintul s-a comportat mai bine în timpul experimentului.

În viitoarele experimente, oamenii de știință vor să facă haine din aceste materiale și să le supună unor teste. Potrivit cercetătorilor, aceste nanoparticule nu sunt vizibile doar la microscop, potrivit popsci.com.

Orașul nefericirii. Norilsk, locul în care nu se întâmplă nimic, iar depresia e boala care-i macină pe băștinași!... Testul pe care numai doi oameni dintr-o sută îl fac. Tu cum stai cu inteligenţa?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x