Rona a povestit că a avut o copilărie grea, pentru că membrii familiei ei consumau droguri și alcool, iar asta a adus multă instabilitate în viața ei.
Dacă acasă încerca să stea cât mai departe de membrii familiei și condițiile ei nu erau deloc bune, se pare că școala nu a fost o scăpare din acest mediu.
Rona Eriksen, traumele care au afectat-o întreaga ei viață
Dimpotrivă, mersul la școală, unde a devenit victim bullying-ului, a adus și mai multă instabilitate și anxietate în viața ei, iar problemele I s-au amplificat.
Când tatăl ei a părăsit-o pe mama ei și femeia a obținut custodie deplină, Rona și cea care i-a dat viață s-au mutat foarte des.
“Ne mutam atât de des încât nu reușeam niciodată să îmi fac prieteni”, povestește Rona.
Problemele ei s-au intensificat și mai tare atunci când, ajunsă la vârsta adolescenței, Rona a încetat să mai vorbească. Mama ei a dus-o imediat la spital, iar specialiștii au diagnosticat-o cu o formă întârziată de autism.
În schimb, Rona crede că toată acea perioadă de muțenie a fost un mecanism de auto-apărare pentru ea pentru că deja îndurase prea multe.
În adolescență, la vârsta de 15 ani, a început și pasiunea ei pentru tatuaje. Rona a mers atunci pentru prima data la un salon de tatuaje și piercinguri din Reykjavik alături de fratele ei.
“Când mă uitam prin catalog, am dat de un design care mi-a atras atenția, o diavoliță topless cu o furcă în mână. A trezit ceva în mine, o voce cu care am putut să mă identific. Având în vedere tot bullying-ul de care avusesem parte, m-am simțit demonizată de mama și dacă era să par personajul negative, m-am gândit ca măcar să fac acest lucru să fie vizibil pentru întreaga lume”, a povestit Rona.
De la acel prim tatuaj, Rona nu s-a mai oprit și a revenit constant la salonul de tatuaje.
“Am rămas însărcinată la vârsta de 19 ani și deja la 20 de ani aveam cel de-al dolea copil. Pe plan financiar, eram falită și mă confrutam cu toate problemele de sănătate ale primului meu copil pentru că are mai multe dizabilități”, povestea Rona.
Când criza economică a lovit Islanda în 2009 și femeia a rămas fără niciun venit, ea a decis să se mute. Fiecare provocare pe care viața i-o aducea o făcea să se întoarcă la salonul de tatuaje, ca și cum acolo primea un antidot.
În 2017, Rona a fost diagnosticată cu scleroză multiplă, iar corpul ei nu o mai asculta, avea dureri cumplite și în tot acest timp și căsnicia ei începuse să scârțâie.
Într-o zi, ea a găsit într-o revistă de istorie imaginea unei zeițe nordice pe nume Hel, fiica lui Loki, pe care Odin a trimis-o în lumea de dincolo. Rona a rezonat cu înfățișarea ei imediat.
În timp ce acest tatuaj i-a fost făcut pe chip, Rona a spus că în sfârșit s-a simțit ea însăși și a simțit că experiența aceasta o transformă de vreme ce se identifica atât de bine cu personajul din mitologia nordică.
A durat 8 ore ca tatuajul de pe fața ei să fie complet. Rona a decis că e momentul să meargă și la terapie pentru a vorbi despre toate problemele ei. Așa a descoperit că suferă de ADHD, tulburare disociativă și amnezie, care a survenit din cauza traumelor care au afectat-o.
“Această călătorie m-a ajutat să scap de toate ecourile care mă bântuiau din familia mea distructivă din care am făcut parte cândva”, a mai spus Rona.
Astăzi Rona militează pentru recuperarea din trauma și sănătatea mentală, oferind experiența sa persoanlă ca exemplu celor care trec prin momente dificile.