Antena Căutare

HA, HA, HA! Pe el trebuie să daţi vina pentru "examenul maturităţii"! Napoleon, "vinovat" pentru apariţia Bacalaureatului. De ce se numeşte aşa şi când s-a dat pentru prima oară

Deşi pare greu de crezut, elevii clasei a XII-a trec printr-un adevărat chin de exact 215 ani! Se numeşte bacalaureat sau “examenul maturităţii” şi a fost "inventat" de marele împărat francez Napoleon Bonaparte. Puţini ştiu, însă, de ce se numeşte aşa

Deşi pare greu de crezut, elevii clasei a XII-a trec printr-un adevărat chin de exact 215 ani! Se numeşte bacalaureat sau “examenul maturităţii” şi a fost "inventat" de marele împărat francez Napoleon Bonaparte. Puţini ştiu, însă, de ce se numeşte aşa

Cel care se face "vinovat" este nimeni altul decât Napoleon Bonaparte. Pe 17 martie 1801, printr-un decret dat de francez, "ia naștere" examenul de bacalaureat, punându-se astfel bazele învățământului modern în Franța.

Acest “bacalaureat” rămâne, însă, una dintre invenţiile cultural-administrative franceze şi napoleoniene care au fost cel mai puţin urmate.

Articolul continuă după reclamă

Chiar şi DENUMIREA vine din franceza, fiind o traducere liberă după "bachelier" care înseamnă flăcău.

Numele exista şi în ţările anglo-saxone, unde însă a desemnat întotdeauna în mod înşelător o diplomă ce marchează sfârşitul primului ciclu universitar.

BACALAUREATUL ÎN ROMÂNIA!

În România, încă din perioada interbelică, liceul era conceput ca scoală de cultură generală, specializarea urmând să se facă la universitate sau în şcoli speciale. Astfel, în anul 1925, s-a introdus acest test de către Dr. Constantin Angelescu, în calitatea sa de Ministru al Instrucțiunii Publice. La acel moment liceul era foarte dificil de absolvit, Bacalaureatul fiind cu adevărat un examen de maturitate.

BACALAUREATUL ÎN ALTE ŢĂRI!

În Franţa, bacalaureatul, care diferă în funcţie de filieră, este de trei tipuri: bacalaureatul general, bacalaureatul tehnologic şi bacalaureatul profesional.

Germania: Abitur (din limba latină: ābitō, ābitere „a pleca”) este examenul final, organizat pentru tinerii adulți din Germania, la încheierea studiilor secundare, de obicei după 12 sau 13 ani de școlarizare. Este echivalentul german al bacalaureatului.

În Elveţia, termenul nu e cel de “bacalaureat”, ci de “maturitate federală”, sau: examen de maturitate.

Spaţiul fost sovietic a cunoscut la rândul lui un echivalent al bacalaureatului, ca un examen de maturitate; este ceea ce în Rusia se mai numeşte încă Единый государственный экзамен (Examenul unificat de stat).

GaoKao (Marele Test) este bacalaureatul pentru chinezi. A fost introdus în 1952, dar are o vechime de sute de ani. Este susținut anual, de aproape 10 milioane de tineri şi face diferenţierea între ei.

GaoKao are trei probe principale – chineză, matematică şi engleză – şi una specifică profilului terminat de fiecare elev. Este alcătuit în mare parte, din teste grilă, pentru eficientizarea procesului de corectare, care presupune verificarea unui volum mult prea mare de lucrări. Şi tocmai din acest motiv, pentru numărul uriaş de elevi din sălile de clasă, supravegherea a devenit o problemă.

Pentru a exclude această practică a copiatului, chinezii vor să implementeze un sistem modern, prin care dronele să verifice bună desfăşurare a examenului şi să prindă rapid trişorii. Ar fi pentru prima dată când dronele ar fi folosite în învăţământ, alte unităţi şcolare preferând să verifice corectitudinea prin clasicele camere de supraveghere.

Profesorii controlează dronele de pe tabletă, fără a mai fi nevoiţi să se plimbe prin clasă. Pe lângă stresul obişnuit, căci s-a dovedit statistic că GaoKao este unul dintre cele mai traumatizante examene din lume, elevii au acum de înfruntat şi „zburătoarele”, care, cel puţin de această dată, nu vor fi de partea lor.

Se întâmplă luna aceasta în Univers! Planeta Saturn, ”starul” cerului nocturn... Un american și-a cărat inima, timp de 17 luni, într-un rucsac. A fost singura lui modalitate de supraviețuire...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x