Oficialii speră că descoperirea îi va ajuta pe experți să "aprofundeze cunoștințele" despre istoria antică a orașului.
Descoperirea uluitoare a impresionat: "Roma continuă să returneze dovezi prețioase ale trecutului său"
Primarul Roberto Gualtieri a fost impresionat de relicva descoperită și a făcut o demonstrație a fascinației sale arătând oamenilor imaginile inedite, dovadă a trecutului: "#Roma continuă să returneze dovezi prețioase ale trecutului său: un splendid cap de marmură intact a fost găsit în timpul lucrărilor din Piazza Augusto Imperatore la care a participat @Sovrintendenza", potrivit CNN.
Acesta a precizat că întreaga echipă de arheologi și restauratori sunt acum "ocupați cu studierea și curățarea descoperirii". Sovrintendenza Capitolina (Superintendența Capitolină) gestionează, întreține și pune în valoare patrimoniul istoric și arheologic al capitalei.
Impresionanta piesă, despre care se crede că face parte dintr-o statuie a unei zeități feminine, a fost descoperită în pământ și scoasă la lumină în timpul lucrărilor de "reamenajare a Mausoleului lui Augustus și a Pieței Augusto Imperatore", potrivit unui comunicat publicat online de Primăria Romei. Acesta a precizat că bucata din marmură a fost găsit în partea de est a zonei la care se lucrează în prezent.
Relicva a fost descoperită datorită "muncii atente a arheologilor din cadrul superintendenței", se arată în declarație.
Sculptat în marmură grecească, capul aparține probabil unei statui a unei zeități feminine
"Capul recent descoperit, de o măiestrie elegantă, sculptat în marmură grecească, aparține probabil unei statui a unei divinități feminine, poate Afrodita, de dimensiuni naturale. [Acesta] prezintă o coafură rafinată, cu părul adunat la spate cu o panglică înnodată în vârful capului", a declarat superintendentul Capitoliului, Claudio Parisi Presicce, potrivit CNN.
Acesta a explicat că bucata de statuie a fost dezgropată fără a fi deteriorată. Acesta se afla în fundația unui zid din antichitatea “târzie”. Potrivit lui Parisi Presicce, capul a fost "reutilizat ca material de construcție". Muncitorii l-au găsit întins cu fața în jos și protejat de un mal de argilă pe care se sprijină fundația zidului.
Deși poate părea surprinzător faptul că o antichitate a fost găsită în această stare, nu ar fi ceva neobișnuit, a declarat superintendentul: "Reutilizarea operelor sculpturale, chiar și a celor de valoare semnificativă, era o practică foarte frecventă la sfârșitul Evului Mediu, ceea ce a permis, ca în acest caz, conservarea cu succes a unor opere de artă importante", a adăugat el.
Aceasta pare să fie din epoca augustană, potrivit Parisi Presicce. Acesta a precizat că arheologii și conservatorii speră acum să o restaureze, urmărind totodată să identifice subiectul și să determine cât de veche este.
Creatură misterioasă, surprinsă într-o mlaștină. Ce s-a întâmplat în timpul clipului, care a devenit viral: „Ai văzut as... Iluzie optică ce ascunde un test de inteligență! Spune ce animal vezi în imagine și află dacă ai abilități de lider...