În toate bisericile și mănăstirile, după Sfânta Liturghie, se săvârșeste slujba de sfințire a apei (aghiasma mică).
Sărbătoarea îşi trage denumirea de la o minune săvârşită de Maica Domnului prin apa unui izvor cu putere tămăduitoare, descoperit, prin mijlocirea Fecioarei Maria, de Leon I (457 – 474), cu puţin timp înainte de a ajunge împărat.
Izvorul Tămăduirii. Cum se folosește Aghiasma Mică pentru a face minuni
Potrivit crestinortodox.ro, Leon cel Mare, cu puțin timp înainte de a ajunge împărat, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. Întâlnește un bătrân orb care îi cere să-i dea apă și să-l ducă în cetate. Leon a cautat în apropiere un izvor, dar nu a găsit.
Izvorul Tămăduirii. De ce trebuie să bei sau să te speli cu apă sfințită
La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i: "Nu este nevoie să te ostenești, căci apă este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure și luând cu mâinile apă tulbure potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați".
Leon a făcut ascultare și astfel, a găsit un izvor din care i-a dat orbului să bea. Îi spală față cu această apă, iar minunea s-a săvârșit: orbul a început să vadă.
Când trebuie să bei aghiasma mică?
Aceasta poate fi băută tot timpul anului, nu ca apa de la Botobează, care are un ritual de folosire mai restrictiv.
În tradiţia populară, se crede că bolnavii care respectă ritualul şi beau apă sfinţită din ziua praznicului dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc. De asemenea, cu Aghiasma Mică se stropesc toate camerele din casă.
Izvorul Tămădurii 2019. Tot ce trebuie să știi despre tradițiile și obiceiurile acestei sărbători
Tot în această zi, gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca ele să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la muncile agricole. Se stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului şi grădinile şi livezile, pentru a fi un an rodnic. Totodată, oamenii cred că acest ritual protejează recoltele de distrugerile provocate de grindină.