Antena Căutare

Lucruri NEŞTIUTE despre AERUL CONDIŢIONAT! Un militar rus, chinuit de caniculă, a inventat primul ventilator centrifugal!

Răcirea locuinţelor ne dă bătăi de cap tuturor, mai ales dacă nu avem un sistem de aer condiționat pe perioada verii! Romanii sunt primii care au încercat să regleze temperatura într-un mod inventiv, construind canale în zidurile caselor pentru circularea apei reci.

Răcirea locuinţelor ne dă bătăi de cap tuturor, mai ales dacă nu avem un sistem de aer condiționat pe perioada verii! Romanii sunt primii care au încercat să regleze temperatura într-un mod inventiv, construind canale în zidurile caselor pentru circularea apei reci.

Câteva lucruri inedite despre aerul condiționat:

  • Primele aparate de aer condiţionat destinate utilizării pe scară largă au fost concepute în 1902. Willis Carrier, un întreprinzător american, este autorul acestei invenţii. Compania lui producea soluţii de climatizare pentru mediul industrial.
  • Primul ventilator a fost construit în China, în timpul dinastiei Han. Inventatorul, Ding Huan, a conceput un ventilator format din şapte pale în lungime de trei metri cu acţionare manuală, folosit pentru răcirea aerului.
  • Termenul “aer condiţionat“ a fost inventat de către Stuart W. Cramer în 1906. El căuta o soluţie care să permită nu doar controlul temperaturii aerului, ci şi a umidităţii lui, de aici şi nevoia unui nou termen care să denumească acest proces.
  • Primul sistem de ventilaţie mecanic a fost folosit în Orientul Mijlociu şi India.Acesta era format dintr-o pală prinsă în tavan şi acţionată manual de către servitori printr-o fâşie de pânză. Cunoscut încă din secolul XVIII, sistemul a început să fie larg răspândit în India începând cu secolele XVIII-XIX, iar variante moderne, acţionate de electric, mai sunt întâlnite şi astăzi.
  • Primul ventilator de tavan a fost inventat de către inginerul german Philip Diehl, în 1882. El şi-a perfecţionat invenţia adăugându-i un mecanism de oscilare, dar şi o instalaţie de iluminat.
  • Alexander Sablukov, un militar rus, a inventat primul ventilator centrifugal. Invenţia, datând din 1832, a fost denumită “pompa de aer” şi a fost folosită în minele de cărbuni şi fabrici.
  • Freonul a fost inventat în 1928 de către Thomas Midgley, Jr.. Acesta înlocuia substanţele periculoase folosite până atunci pentru răcire: amoniac, dioxid de sulf etc. Totuşi, nici freonul nu este lipsit de pericole: poate cauza asfixierea (în cantităţi mari) şi are efecte negative asupra mediului, în prezent fiind din ce în ce mai puţin folosit.
  • Compania Packard este cea care a introdus pentru prima dată un sistem de aer condiţionat în maşinile pe care le producea. Acesta era opţional, costă 274 de dolari (echivalentul a peste 4.000 de dolari în zilele noastre), ocupa întreg portbagajul maşinii şi nu prea era eficient.
Un muzician a cântat la chitară în timp ce i se făcea o intervenţie chirurgicală pe creier! De ce medicii l-au rugat să ... Tu ce ai face cu atâția bani? Un bărbat a dat jumătate de miliard pe un pahar de whiskey. Cum a fost posibil...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x