Căutare Live

Lumea azi si maine: Cum va evolua omenirea pana in anul 2100

In prezent, planeta noastra este populata de peste 7 miliarde de suflete. Un numar devastator pentru mediul inconjurator si pentru resursele naturii - o parte a lumii se lupta cu obezitatea, pe cand in tarile subdezvoltate copiii inca mor de foame. Acest dezechilibru va duce la o evolutie nefasta a planetei in urmatoarele decenii, asta daca nu se iau masuri rapide, avertizeaza Organizatia Natiunilor Unite. In ciuda faptului ca organizatiile umanitare trag intr-un mod isteric semnale de alarma, vor exista si aspecte pozitive, precum cresterea sperantei de viata cu cel putin 10 ani.

Sfarsitul lumii va fi adus de mana omului sau inca mai avem o sansa sa ne salvam - aceasta este intrebarea de la care au pornit reprezentantii ONU cand au prezis evolutia planetei in urmatoarele decenii.

1. Pana in 2100, 80% din populatia globului va locui in mediul urban

Urbanizarea va fi una dintre consecintele cresterii populatiei, care va ajunge la 10 miliarde in 2085, potrivit Business Insider. Surprinzator, Nigeria va ajunge pe locul trei in topul celor mai populate tari:

Cele mai populate tari in anul 2010 erau:

I. China - 1.341 milioane locuitori
II.India - 1.225 milioane locuitori
III. SUA - 310 milioane locuitori

Cele mai populate tari in 2100 vor fi:

I. India - populatie estimata: 1.551 milioane locuitori
II. China - populatie estimata: 941 milioane locuitori
III. Nigeria - populatie estimata: 730 milioane locuitori

2. Tot mai putini oameni saraci

In prezent, 48 de state traiesc sub limita saraciei, cu mai putin de un dolar pe zi, insa aceasta situatie se va schimba pana in 2020, daca se va pune mai mult accent pe programele nationale si educatie.

Potrivit statisticilor ONU, numarul persoanelor care traiesc la limita saraciei a scazut de la 46% (1990:2005) la 27% in prezent. Cu toate ca se mentine o tendita pozitiva in aceasta privinta, se pare ca la jumatatea acestui secol, cererea de hrana va fi cu 75% mai mare.

3. "Nu mai irositi mancarea!"

Acesta este strigatul reprezentantilor ONU, care deja au inceput sa initieze campanii impotriva irosirii resurselor alimentare. Un miliard de tone de alimente ajung la gunoi in fiecare an, arata studiile recente, insa situatia este valabila exclusiv in tarile dezvoltate. In cele sarace, lucrurile stau cu totul altfel: hrana este depozitata in conditii precare, de cele mai multe ori ajungand sa fie consumata in stare alterata. O alta problema va fi cererea tot mai mare de apa, in raport cu rezervele care nu poti tine pasul.

La toate aceste probleme se mai adauga si obezitatea, care incepe sa afecteze tot mai multe tari dezvoltate. In urmatoarele decenii va fi generata o adevarata epidemie, care va fi insotita si de alte probleme de sanatate, precum diabetul, probleme cardiace si respiratorii.

4. 22% din populatia lumii va avea cel putin 65 de ani

Medicina moderna si evolutia rapida a tehnologiei vor aduce si la cresterea sperantei de viata. Astfel, peste 22% din populatia globului va ajunge sa depaseasca varsta de 65 de ani in 2100, o crestere impresionanta, cu 7,6% fata de 2010, potrivit Business Insider.

5. Cele mai raspandite boli si cauzele principale ale deceselor

Stilul de viata modern va duce la o crestere ingrijoratoare a numarului persoanelor care sufera de boli mintale, precum dementa sau depresia. Daca prima va fi intalnita mai ales in randul varstinicilor, cea de-a doua va afecta tot mai multi tineri, care nu se pot adapta stilului de viata agitat al epocii moderne.

In prezent, principalii factori care afecteaza sanatatea populatiei globului sunt fumatul, poluarea si nivelul ridicat de colesterol din sange, iar acestea vor avea consecinte devastatoare in viitor, daca nu vor fi luate masuri rapide.

Citește și
colaj delia
Imaginea cu Delia din vacanță, într-o rochie diafană, care a atras atenția tuturor. "Dacă merg în rai, vreau să fii tu la poartă"
Imaginea cu Delia din vacanță, într-o rochie diafană, care a atras atenția tuturor. "Dacă merg în rai, vreau să fii tu la poartă"
colaj gina pistol
Gina Pistol, fotografia adorabilă din vacanță, alături de fiica ei Josephine. Cum au fost surprinse cele două
Gina Pistol, fotografia adorabilă din vacanță, alături de fiica ei Josephine. Cum au fost surprinse cele două
colaj de fotografii cu virgil iantu
Cum arată fiica lui Virgil Iantu. Tânăra are 16 ani și se pozează în costum de baie. A moștenit frumusețea de la ambii părinți
Cum arată fiica lui Virgil Iantu. Tânăra are 16 ani și se pozează în costum de baie. A moștenit frumusețea de la ambii părinți
Mai multe articole

Foto: blu-ray.com

Decoreaza cu stil cu Shabby Birdcage!... Marturie socanta: "Mi-am mancat prietenii ca sa nu mor de foame!"...
Parteneri
Creșterea în greutate la menopauză: soluții ca să previi îngrășarea
Creșterea în greutate la menopauză este de cele mai multe ori inevitabilă, însă acest lucru nu înseamnă că ea nu poate fi ținută sub control. Este nevoie de multă voință, dar și disciplină pentru a-ți păstra silueta și pentru a te simți la fel de bine în corpul tău.
Catine.ro
Ultimele știri