Antena Căutare

Melodia „Macarena” a grupului Los del Rio poate salva vieți. Cum explică cercetătorii

Melodia „Macarena” a grupului Los del Rio, lansată în anul 1993, poate salva vieți, potrivit rezultatului unui studiu realizat de cercetători spanioli. Cântecul impune ritmul potrivit pentru un masaj cardiac, care necesită între 100 şi 120 de compresii pe minut. 

Melodia „Macarena” a grupului Los del Rio, lansată în anul 1993, poate salva vieți, potrivit rezultatului unui studiu realizat de cercetători spanioli. Cântecul impune ritmul potrivit pentru un masaj cardiac, care necesită între 100 şi 120 de compresii pe minut.

Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona, de la Universitatea autonomă din Barcelona şi de la Spitalul clinic din acelaşi oraş au recrutat pentru acest studiu 164 de studenţi la medicină. Ei au lucrat în trei grupe, toţi fiind însărcinaţi să facă masajele cardiace pe manechine timp de două minute.

Cele mai bune rezultate le-au avut cei care au folosit un metronom reglat la 103 bătăi pe minut, datorită unei aplicaţii pe telefonul inteligent: 91% dintre ei au ţinut cadenţa recomandată. 74% dintre cei care au respectat această cadenţă au urmat ritmul cântecului „Macarena". Din cei care nu au avut de respectat instrucţiuni, doar 24% au respectat cadenţa corectă.

„Atât aplicaţia cât şi instrumentul de menmotehnică asociat cântecului `Macarena` au ameliorat calitatea compresiilor toracice", a rezumat cercetătorul Enrique Carrero Cardenal, într-un comunicat al Societăţii europene de anestezie-reanimare, care organizează în prezent un Congres la Copenhaga.

Potrivit lui Cardenal, „Macarena" are un avantaj: Cei care au folosit ritmul melodiei au demarat mai repede procedura, în timp ce voluntarii care au ascultat metronomul au avut „cea mai mare întârziere înainte de a executa prima compresie".

A practica un masaj pe o persoană în stop cardiac necesită „o pregătire cu un formator specializat", indică Crucea Roşie franceză pe site-ul său. Această manevră poate salva o viaţă prin menţinerea irigării creierului cu oxigen, până când sosesc ajutoare.

Pui de pisică, salvat de la moarte de un polițist! A oprit traficul și a coborât din mașină să ia bietul animal, sub pri... Accident stupid! Un agent FBI a împușcat un om în timp ce dansa...
Legume bogate în fibre pe care e indicat să le consumi, potrivit specialiștilor
Consumul de legume aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate. De asemenea, poate fi o...
Horoscopul zilei de 7 iunie 2023. Berbecii sunt sfătuiți să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 7 iunie 2023 spune că Berbecii sunt sfătuiți să se concentreze pe...
Parteneri
Coșulețe de cartofi Duchesse cu ciuperci și legume
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x