Antena Căutare

Mai mulți copii au făcut artă din cadourile primite de Ceaușescu. Ce s-a întamplat cu darurile fostului dictator: "A fost foarte greu, m-au durut mâinile foarte tare"

În premieră națională, la Muzeul "Franz Binder" din Sibiu, vizitatorii au ocazia să vadă o expoziție de artă contemporană, cu lămpi inedite, realizate de zece elevi de la cercul de ceramică al Palatului copiilor din oraș, îndrumați de artistul vizual Casandra Vidrighin, din ghips, inspirate după piese de colecție, după cadouri primite de la diplomați și șefi de state de Nicolae Ceaușescu.

În premieră națională, la Muzeul "Franz Binder" din Sibiu, vizitatorii au ocazia să vadă o expoziție de artă contemporană, cu lămpi inedite, realizate de zece elevi de la cercul de ceramică al Palatului copiilor din oraș, îndrumați de artistul vizual Casandra Vidrighin, din ghips, inspirate după piese de colecție, după cadouri primite de la diplomați și șefi de state de Nicolae Ceaușescu.

Vizitatorii pot vedea în expoziție și cadourile primite de Ceaușescu, un număr de șase, iar lângă acestea, într-o instalație modernă, decorată cu scări și cabluri, atârnă lămpile aprinse, făcute după modelul acestor daruri prezidențiale de dinainte de 1990.

"TRANSFORM este o premieră în România, un experiment de reconversie funcțională a unor obiecte din colecțiile Muzeului de Etnografie Universală "Franz Binder" prin atribuirea de alte funcții, în armonie cu forma lor și păstrând amprenta originară a acestora.

Având ca punct de pornire 11 obiecte din colecțiile muzeului, au fost obținute 65 de replici totale sau parțiale, transformate în corpuri de iluminat sau obiecte decorative. Obiectele au fost prelucrate de copiii de la cercul de ceramică al Palatului copiilor, sub îndrumarea artistului vizual Casandra Vidrighin.

Articolul continuă după reclamă

Piesele de origine fac parte din colecțiile Binder, Rang, Mayaya și colecția de daruri prezidențiale Ceaușescu", a declarat pentru AGERPRES șeful secției Muzeului de Etnografie Universală "Franz Binder", Crina Mareș.

Potrivit Crinei Mareș, tot ce și-a propus a fost "să apropie obiectele din colecția Ceaușescu și celelalte colecții, de noi". Cea care a atins cadourile lui Ceaușescu și a putut să facă mulajele din silicon, după forma acestora, este Casandra Vidrighin.

" E o expoziție de artă contemporană. Ceea ce au făcut copiii, aici, reprezintă o instalație. Am fost foarte exigentă cu ei și am rămas impresionată de hărnicia lor. Mulajele de silicon le-am luat personal, căci este un pic mai dificil cu obiectele de patrimoniu, iar după aceea le-am explicat ce vom face, începând să lucrăm. A durat două săptămâni să le realizăm. Foarte mulți nu știau de muzeul acesta, din păcate", a precizat, pentru AGERPRES, Casandra Vidrighin.

Patru dintre cei zece mici artiști au fost prezenți la vernisaj. Întrebați dacă au mai fost vreodată în Muzeul Franz Binder unde e colecția de cadouri primite de Ceaușescu, copiii au spus că nu. Practic, în acest fel s-a reușit atragerea copiilor într-un muzeu aflat în centrul istoric al Sibiului, care adăpostește, printre altele, una dintre puținele mumii din România.

Copiii care au realizat cănile, vasele și lămpile inspirate de "colecția Ceaușescu" au spus că au fost foarte încântați de experiența aceasta. Ariana s-a inspirat după nuca mării, o nucă care nu e făcută de om, ci crește într-un palmier. Nuca mării de la Sibiu provine din Sudanul de Sud, face parte din colecția lui Franz Binder. Lucrarea Arianei reprezintă un vas pentru apă.

"A fost o experiență super. A fost ceva unic. Nu am mai făcut asta până acum. Eu sunt la Palatul Copiilor de anul trecut, sunt în clasa a șaptea. Eu am făcut nucile. A fost foarte greu, m-au durut mâinile foarte tare. Nu am mai văzut nucă așa mare, super uriașă", a spus Ariana, cea care a realizat unul dintre cele mai mari obiecte, nuca mării, un obiect de patrimoniu datând de la 1860.

Iulian și Valentin au lucrat fructe, după modelul unei tăvi din abanos, cu 12 fructe, primită de Nicolae Ceaușescu în 1970, din Republica Centrafricană.

"Mi s-a părut o experiență frumoasă, dar cu mai multe dificultăți — mă refer la construirea, tehnica acestor vase din ghips. Mă bucur că am făcut aceste lucruri. Eu am făcut câteva fructe (...)", a mărturisit Iulian.

Valentin recunoaște că obiectele făcute de ei nu sunt perfecte, dar ne sfătuiește pe noi, toți, "să învățăm din greșeli".

"Pentru mine, a fost o imensă surpriză. Eu am tot încercat să fac cât mai bine, dar perfecțiunea nu este în multe cazuri foarte bună. Din greșeli învățăm toți. Eu am făcut unele vase și fructe exotice", povestește, la rândul lui, Valentin.

Unele din cele mai interesante transformări de la cadoul primit de Ceaușescu la lampă modernă este cea a unui fildeș sculptat care înfățișează o femeie africană, cadou primit de fostul dictator în 1970, din Nigeria. Acest fildeș a ajuns "piesă" dintr-o lampă albă.

Printre piesele exotice primite de Ceaușescu și care au inspirat decoruri contemporane se numără un vas de lemn cu pisălog din Mozambic, o vază de alamă cu aplicații de argint din Siria și o piuliță cu pisălog din Republica Centrafricană.

Expoziția inedită se poate vizita până în 25 februarie 2018, după care obiectele făcute de copii pot fi achiziționate în urma unei donații. Cu banii adunați se dorește achiziționarea unei lăzi chinezești din lemn masiv, datată secolul al XIX-lea. Accesul în expoziție se face cu bilete, care costă un leu pentru elevi și studenți și cinci lei pentru adulți.

Video. S-a plimbat prin mall ore în şir sperând că oamenii îşi vor da seama. Ce este în neregulă cu această femeie... Omenirea e în pericol și nimeni nu știe cum s-o apere! Avertismentul miliardarului care a văzut viitorul!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x