Live acumObservator 12
Prime Time 20:15Asia Express - Drumul elefantului

MICHAEL JACKSON, 1992. Cum s-a măsluit cel mai tare concert din istoria României: ”Am urcat pe scenă, l-am pupat pe obraz, dar n-am fost eu acolo!”

Pe 1 octombrie 1992, Michael Jackson susținea, la București, pe stadionul ”Național”, unul dintre cele mai tari concerte ale sale, în cadrul ”The Dangerous Tour”, turneul de promovare al faimosului său album. La ”She's Out of My Life” pe scenă urca tânăra Cora Popescu, care-la pupa pe obraz pe ”Jacko” și-l mângâia pe păr. Pentru că nu era, însă, destul de isterică, românca dispărea pur și simplu de pe DVD, locul său fiind luat de un...montaj cu o domnișoară din Moscova.

Pe 1 octombrie 1992, Michael Jackson susținea, la București, pe stadionul ”Național”, unul dintre cele mai tari concerte ale sale, în cadrul ”The Dangerous Tour”, turneul de promovare al faimosului album. La ”She's Out of My Life” pe scenă urca tânăra Cora Popescu, care-l pupa pe obraz pe ”Jacko” și-l mângâia pe păr. Pentru că nu era, însă, destul de isterică, românca dispărea pur și simplu de pe DVD, locul său fiind luat de...o domnișoară din Moscova.

Prima precizare. Importantă.

În România, Anul Nou a picat, în 1992, pe 1 octombrie. Atunci ”Regele Pop”, Michael Jackson, a concertat la București, în fața a 70.000 de oameni. Un fel de Everest al muzicii. Pe vremea aceea românii beau TEC, ascultau casete trase în Târgul Vitanului și pierdeau banii la ”Caritasul” lui Stoica. Astăzi, când din două clickuri prinzi bilete la toate evenimentele majore din Univers, e greu de înțeles isteria de acum două decenii și jumătate. Michael era uriaș, pentru fanii mioritici show însemna ”Mamaia” ori ”Cerbul de Aur”, iar tinerii nu-și puteau închipui că starul de milioane de dolari se va afla, pe scenă, la doi pași de ei!

A doua precizare. Poate la fel de importantă.

Materialul de față nu are intenția de știrbi, niciun centimetru, din grandoarea spectacolului. Și astăzi mulți afirmă că acela a fost - din toate punctele de vedere - cel mai mare show găzduit, vreodată, de țara noastră. 69 de spectacole, cu o audiență estimată la 3,5 milioane de spectatori, în perioada 27 iunie 1992 - 11 noiembrie 1993, iar unul dintre acestea s-a scurs pe bătrânul ”23 August” din București. Nu-i nicio exclusivitate: detalii interesante au apărut în ”Jurnalul Național” în 2009, atunci când Cora Anghelescu - personajul principal - a acordat primul și ultimul său interviu în calitate de ”fata care l-a pupat și îmbrățișat pe Michael Jackson”. Numai că pe DVD ea nu apare!!! ”Am urcat acolo, l-am mângâiat pe păr, dar n-am fost eu!”, sunt declarațiile. A1.ro a pus doar cap la cap faptele din acea noapte. Ce s-a petrecut?

Pe 1 octombrie 1992, Michael Jackson concertează la București. Prietenia sa cu germanul de origine română Marcel Avram îl face pe ”Jacko” să includă capitala României în turneul ”Dangerous”, pentru promovarea albumului său. Biletele costă 7.000 de lei, sumă uriașă la acea vreme. La propriu, fanii nu mai mănâncă pentru a strânge bani de tichete, se împrumută, ajung în număr uriaș - 70.000 - la stadion. Trei zile durează montarea scenei, sunt 20 de camioane pline cu echipament: orașul lui Bucur este paralizat, nu se mai discută despre altceva. Michael vinde drepturile TV canalului HBO pentru 21.000.000 $, cea mai mare sumă din istorie plătită, vreodată, pentru un concert ”live”.

Porțile se lărgesc la 12.00, dar showul e programat abia noaptea, pentru că în deschidere sunt cei de la Snap!, alți uriași. Aici începe povestea noastră.

Cora și ”Jacko”

Cora Popescu are 16 ani. E în clasa a XI-a la liceul George Călinescu, în Amzei. E fiica marelui Dinu Popescu, poloistul, jucătorul de națională, echipier, în 1976, la Montreal, la Olimpiada Nadiei, în trupa ce avea să obțină cea mai mare performanță a noastră, locul 4. Familia merge in corpore - mamă, tată și cei doi copii - numai că domnișoara o rupe la fugă când se dă drumul la turnicheți. ”Am zbughit-o și m-am pus acolo, lipită de scenă. Era 12.00, treaba începea în vreo opt ore”, spune ea în ”Jurnalul”.

Cora Popescu, la 16 ani, exact în momentul în care îi strigă lui Michael Jackson ”I love you!”

Michael apare pe ”JAM” și Bucureștiul se vede și se aude de pe Marte. La ”I Just Can't Stop Loving You” câțiva cerberi se duc la Cora. Urmează ”She's Out of My Life” și, așa cum cere scenariul, o prezență feminină trebuie să urce pe scenă. ”Vrei?”, aude, ca prin vis, domnișoara Popescu. Cea de-a șase piesă purcede la drum. E compoziția lui Tom Bahler, din 1979, ”Jacko” a inclus-o pe ”Off the Wall”. Cora e aproape de megastar. ”Pluteam. L-am îmbrățișat, l-am pupat pe obraz, l-am mângâiat pe păr. Era ok, un tip natural”, spune fata.

Dinu Popescu (al doilea din stânga, cel cu cască), în 1971, în echipa națională de tineret a României

Nimic nelalocul lui. Coboară, mama sa - care a văzut-o pe ecranele gigant - plânge, Dinu nu înțelege ce se petrece: fix în acel moment cel mic a avut nevoie la toaletă: Popescu senior a pierdut EXACT momentul în care fiica sa îl îmbrățișa pe cel mai mare artist al omenirii!!! Da, greu de crezut, dar e adevărat!

Spectacolul durează 122 de minute, obține cea mai mare audiență din istoria HBO. E tras de către BBC dar și de BNN / Ned 3. Pe 25 iulie 2005 apare DVD-ul ”Live in Bucharest: The Dangerous Tour!” SURPRIZĂ URIAȘĂ: Cora Popescu nu există!!! Pe bune?

”I-am strigat I LOVE YOU. M-a auzit! Mi-a răspuns: I LOVE YOU, TOO!” Cora Popescu

Echipa de producție a considerat că românca nu a fost destul de isterică, nu dă bine la cadre. Deși pe varianta originală se precizează că show-ul de la București a fost pigmentat cu imagini de la concertele similare din Madrid ori Londra, nimic nu amintește de...Moscova. Pentru că tocmai de aici sunt desprinse secvențele! O tânără de statura Corei, dar îmbrăcată total diferit, urcă pe scenă și, la momentul despărțirii, e o actriță desăvârșită: plânge, trage de MJ, vrea să mai rămână alături de el, e despărțită, cu greu, de către bodyguarzi! Scena perfectă: melodia curge de la București, până în momentul în care fata trebuie să urce pe scenă. STOP! Tăiem, introducem secvențele din capitala Rusiei, perfect. STOP iar! Revenim la București, fata a coborât, mergem în mulțime. Asta e tot! ”M-a durut că nu am apărut în varianta originală”, spunea, acum aproape opt ani, Cora, devenită doamna Anghelsecu, astăzi mama unui băiețel de 16 ani. Pare greu de crezut dar, deși ea a urcat pe scenă, deși l-a îmbrățișat pe Michael, deși i-a spus că-l iubește...n-a fost acolo!

Tânăra moscovită de la...București. Doar că nu e...Cora!

Ca și concertul ”live”, ca întreg turneul și DVD-ul este unul de succes. Cu micile modificări. La aproape un sfert de secolo de atunci, Cora își aduce aminte cu plăcere de secundele în care a respirat, la propriu, același aer cu Michael Jackson, ”Regele”. Chiar dacă e nevoită să se revadă în frânturi de pe YouTube...

Sursa: ”Jurnalul Național”. Credit foto: YouTube, ”Polo de la A la Z”, Adrian Vasiliu

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro