O uriașă minge de foc care a traversat cerul întunecat și a ars timp de aproape un minut a fost surprinsă de un bărbat în Melbourne, Australia. Mai mult, atunci când s-a stins, un zgomot puternic a putut fi auzit de cei din împrejurimi.
Atunci când a văzut obiectul zburător neidentificat, bărbatul a scos imediat telefonul să filmeze. Acesta a urmărit raza de lumină până când s-a pierrdut undeva după mai multe clădiri, însă totul a culminat cu un „boom” zgomotos, raportează theguardian.com.
Ce este, de fapt, mingea uriașă de foc surprinsă pe cerul nopții. Spectacolul oferit i-a fascinat și pe experți
Lumina mare intermitentă s-a extins de-a lungul Muntelui Buller până la Melbourne CBD, arzând timp de aproape un minut, imediat după miezul nopții, înainte de a se rupe în bucăți care au ars puternic.
Localnicii au raportat că au văzut-o chiar și într-un oraș vecin, aflat la două ore distanță de Melbourne.
„Stea căzătoare peste Melbourne sau este o cometă?” a scris un internaut pe Twiteer.
„Nu știu dacă un meteorit, o cometă sau sunt gunoaie spațiale”, a scris altul.
Cu toate acestea, deși fasciculul luminos a făcut spectacol pe cer și i-a pus pe gânduri pe internauți, experții au evaluat rapid situația și i-a liniștit pe cetățeni. Potrivit acestora, lumina surprinsă pe cerul nopții, reprezintă gunoi spațial care s-a aprins din cauza frecării în timp ce a lovit atmosfera cu viteză mare.
De asemenea, Agenția Spațială Australiană a confirmat că gunoaiele spațiale sunt cel mai probabil rămășițe ale unei rachete rusești Soyuz lansate în urmă cu câteva zile din Cosmodromul Plesetsk, la nord de Moscova, care a pus pe orbită un nou satelit de navigație globală.
„Este cu adevărat extraordinar”, a declarat profesorul Alan Duffy, astronom la Universitatea Swinburne, la radioul 3AW, potrivit sursei menționate anterior. „Este cel mai mare spectacol de lumini pe care l-am văzut vreodată, în ceea ce privește reintrarea unui fel de material de pe orbită”.
Potrivit informațiilor, racheta care cântărea 105 de tone și avea 25 de metri lungime a căzut de la o „altitudine extrem de mare” după ce i s-a consumat combustibilul, spus profesorul asociat Alice Gorman de la Universitatea Flinders.
„Mulți localnici din Melbourne au văzut racheta străpungând cerul în timp ce s-a rupt în bucăți, fiecare continuând să ardă într-un spectacol de artificii fascinant”, a mai spus ea
Specialiștii au mai explicat că lumina produsă nu ar fi putut proveni dintr-o materie spațială naturală, cum ar fi roca. Culorile vizibile în fasciculele de lumină indicau arderea metalelor sau a materialelor plastice.
Meteoriții naturali ar străluci mai de grabă în verde sau albastru din cauza elementelor chimice din care sunt compuși, a spus profesorul Richard de Grijs, astrofizician la Universitatea Macquarie.