Cifra 7 apare intr-un mod constant in culturile din intreaga lume, si impleteste intr-un mod uimitor planul religios cu cel mistic:
¤ forma piramidelor egiptene scoate la iveala prezenta cifrei 7 prin combinarea celor trei laturi ale triunghiurilor si cele patru laturi ale patratelor.
¤ in domeniul muzical cele sapte note muzicale se repeta in octava.
¤ Biserica Catolica considera ca sunt sapte trepte pentru a ajunge la Purgatoriu.
¤ biserica crestina vorbeste despre cele sapte virtuti si pacate de moarte.
¤ in traditia islamica exista sapte ceruri si sapte pamanturi.
¤ la nastere, Buddha a facut sapte pasi.
¤ in universul hindus exista sapte lumi.
¤ candelabrul cu sapte brate, cea mai veche traditie iudaica
In Grecia antica, Pitagora, unul dintre cei mai mari filosofi, credea ca numerele reprezinta sensurile fundamentale ale lumii. Potrivit acestuia, cifra 7 este motorul vietii, unirea spiritului cu materia (combinarea cifrei 3: natura tripla a spiritului, cu cele patru elemente ale materiei: pamant, aer, apa, foc).
Filosofii considerau chiar ca Dumnezeu se afla in spatele acestei cifre, deoarece a ales-o pentru a face lumea: "In sase zile a creat Dumnezeu cerurile si pamantul, iar in ziua a saptea, S-a odihnit".
Sirul lui Fibonacci
Sirul lui Fibonacci reprezinta o serie de numere, in care fiecare dintre ele e suma ultimelor doua: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55...
Numerele din sirul lui Fibonacci sunt prezente peste tot in natura: in petalele unei flori sau la asezarea frunzelor pe tulpina. Insa si obiectele din apropiata noastra vecinatate sunt atinse de "sirul magic": un pian are o claviatura cu cinci taste negre, aranjate in grupuri de cate doua si trei clape si opt tonuri, pentru 13 octave.
Foto: titingpanda.blogspot.com