Antena Căutare

Moneda de argint de la BNR, dedicata lui George Emil Palade

Banca Nationala va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 19 noiembrie 2012, o moneda din argint dedicata aniversarii a 100 de ani de la nasterea lui George Emil Palade.

Aversul monedei prezinta imaginea cladirii spitalului Coltea, unde George Emil Palade a desfasurat un stagiu de practica medicala, precum si o compozitie sugerand activitatea stiintifica a savantului; anul de emisiune „2012”, stema Romaniei, inscriptia „Romania” si valoarea nominala „10 lei”.

Reversul monedei reda, in prim-plan, portretul savantului George Emil Palade si, in plan secund, o compozitie simbolizand biologia celulara; la exterior, in arc de cerc, inscriptia „George Emil Palade” si anii intre care a trait „1912-2008”.

Monedele din argint, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza.

Brosurile includ certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.
Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 monede, iar pretul de vanzare, exclusiv TVA, este de 360 lei/buc.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a acestor monede din argint se realizeaza prin sucursalele regionale ale BNR din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis.

George Emil Palade a fost un medic si om de stiinta, specialist in domeniul biologiei celulare, laureat in 1974 al premiului Nobel pentru fiziologie si medicina. S-a nascut la Iasi, in 1912, a facut studiile la Bucuresti, insa a plecat in Statele Unite ale Americii, ca cercetator la Universitatea Rockefeller din New York, Universitatea Yale si Universitatea din San Diego.

George Emil Palade a murit in Statele Unite la varsta de 96 de ani.

Citeste si Income Magazine!

A venit iarna! Cum iti decorezi casa?... Cel mai bun prieten al omului: PORCUL...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x