Piesele recuperate in prima jumatate a lunii mai 2011 constituie cea mai importanta repatriere de piese arheologice si numismatice (232 piese) efectuata de catre autoritatile romane de cand acestea au solicitat aplicarea prevederilor conventie internationale UNIDROIT (Roma 1995).
Pana in prezent s-au desfasurat sase operatiuni de recuperare si repatriere a bratarilor de aur dacice (respectiv patru in 2007, una in 2008 si una in 2009), din care una a vizat o piesa recuperata pe teritoriul Romaniei, celelalte avand ca obiect piese de patrimoniu recuperate, prin aplicarea conventiei UNIDROIT, din Statele Unite ale Americii, Franta, Elvetia si Germania.
La realizarea expertizelor stiintifice ale acestor bunuri arheologice si numismatice exceptionale apartinand patrimoniului cultural national al Romaniei, recuparate cu sprijinul organelor judiciare ale statului roman, Guvernului Romaniei si Ministerului Culturii si Patrimoniului National au participat o serie specialisti romani din cadrul unor muzee si institute de cercetare de profil, iar expertizele s-au realizat si intr-o serie de laboratoare specializate din Franta, Statele Unite ale Americii si Marea Britanie.
Bratara dacica de aur a fost numerotata in continuarea celor 12 bratari recuperate pana in prezent de catre statul roman si care sunt expuse la Muzeul National de Istorie a Romaniei, astfel capatand numarul de ordine 13. Piesa este realizata din aur, avand 6,5 spirale si o greutate de 933,4 grame.
Cele doua umbo-uri de scut de parada provin din cetatea dacica de la Piatra Rosie si sunt realizate din tabla de fier prin prelucrare in tehnica au repousse la cald, avand diametrul maxim actual de circa 42 cm si o greutate de circa 1,5 kg fiecare; pe unul dintre acestea este reprezentat un zimbru, iar pe celalalt un grifon, fiind vorba de piese foarte rare din repertoriul armamentului dacic.
Cele 229 de monede cuprind 27 de piese din aur de tip Lysimachos sau Pseudo-Lysimachos, 39 din argint de tipul Koson "clasic" si 163 din argint imitand tetradrahmele de tip Macedonia I. Toate aceste obiecte deosebite au fost sustrase ilicit de jefuitori de comori din zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei, monumente antice inscrise in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Sursa: Sapteseri
Un bec sta aprins de 110 ani. Nimeni nu isi explica fenomenul... VIDEO! Imagini inspaimantatoare la Zoo!...