România se află pe primul loc în Europa privind incidența cancerului de sân și în fiecare an 6.000 de paciente sunt diagnosticate, uneori prea târziu. Statistic, 70% dintre bolnavii de cancer ajung la spital în ultimele stadii ale bolii.
Aparatul Ralucăi van Staden ar putea rezolva această problemă
Șase minute sunt necesare senzorului descoperit de româncă să depisteze celulele canceroase din sânge. Invenția a cules numeroase premii. Echipa cercetătoarei lucrează la un aparat care va putea fi vândut în farmacii. Cu ajutorul lui ne vom putea testa riscul de a dezvolta temuta maladie. Deja există în lucru unul în miniatură, de dimensiunea unui glucometru, pe baza căruia românii vor putea să-si verifice singuri, acasă, riscul de cancer.
Raluca van Staden este cea care a creat această invenție despre care se vorbește mult în ultima vreme. Senzorul este rezultatul a 12 ani de cercetare. Se compune din pastă de diamant si are mărimea unui bob de orez. Introdus în sângele prelevat de la pacient, arată într-un timp record (doar șase minute) daca persoana are cancer gastrointestinal, ovarian, de sân sau de prostată. Senzorul Ralucăi n-are valoare de diagnostic, ci doar îți atrage atenția asupra riscului de cancer. Sunt biomarkeri care apar si ca urmare a altor afecțiuni, de aceea doar medicul specialist poate pune un diagnostic clar.