Pe langa multe obiceiuri proaste - cum ar fi sperierea turistilor, a gospodinelor care culeg fructe de padure si rasturnarea gunoaielor la ceas de noapte - ursii au si un obicei foarte-foarte bun. Hiberneaza! In functie de rasa, perioada de hibernare porneste de la trei luni, in cazul ursilor polari, si pana la sapte luni, in cazul ursilor bruni.
Pana aici este clar si frumos. Dar ce legatura au descoperit cercetatorii spanioli intre om si urs? Niciuna. Dar au analizat cum se comporta organismul Mos Martinilor pe perioada in care dorm profund. Desigur, au descoperit ca nu mananca, nu beau, nu fac aia, nu fac ailalta, ca doar nu sunt somnambuli. Cum rezista atunci? Aici vine marea descoperire stiintifica. In perioada de hibernare, metabolismul ursilor se reduce la aproape un sfert. Respira o data pe minut, iar inima le bate cam de zece ori la fiecare 60 de secunde. Asadar toate resursele acumulate in perioada de pre-hibernare le ajung pe toata durata somnului de luni de zile.
Bun, totul este clar! Acum sa facem legatura cu omul, caci acesta este adevaratul experiment. Cum poate un om sa supravietuiasca zile in sir, daca este prins de o avalansa? Ca ursul. Hibernand. Dar, ca sa fie capabil de o asemenea performanta, trebuie sa se antreneze. Adica sa invete sa-si incetineasca functiile organismului, intr-un mediu geros.
Asadar, treaba e complicata! In orice caz, daca nu aveti nici cea mai mica intentie sa dormiti intr-un frigider industrial, e indicat sa va initiati in tainele hibernarii precum domnul din imagini, aceasta tanara speranta a somnului neintors.
OBSERVATOR SPECIAL: Idealul de frumusete, in continua schimbare. Cum arata femeia perfecta in civilizatiile primitive... Adevarata "Million dollar Baby". Are cinci ani si face furori pe net!...