Pana acum, romanii credeau ca valoarea masinii pe care o conduc spune totul despre statutul lor social. Tocmai de aceea, o gramada de oameni traiau intr-o garsoniera minuscula, dar aveau in parcare ditamai bolidul de lux. Acum, au realizat ca nu-si pot lua masina cu ei in restaurante sau cluburi. Deci e nevoie de altceva, de dimensiuni mult mai mici. Mai precis un gadget hi-tech. Iar vanzatorii de telefoane destepte au prins ideea. Asa se face ca platim pentru un telefon iPhone 5, vandut fara abonament, 884 de dolari, mai mult decat spaniolii sau polonezii. Si cu mult mai mult decat bogatii americani, care platesc numai 649 de dolari. In fine, ca sa respectam realitatea istorica, si italienii, dar si brazilienii platesc o mica avere pentru mult doritul gadget. Insa, raportat la salariul nostru mic, telefonul inteligent de ultima generatie continua sa fie considerat produs de fite. “E vorba de mai mult decat un salariu mediu pe economie, e o vorba romaneasca dai un ban dar stai in fata adica iti arati statutul social. Si este important acest lucru”, a explicat Vali Barzoi, analist IT&C.
Interesant este alt lucru! Daca suntem dispusi sa dam mici averi pe orice gadget la moda, cand vine vorba despre mancare, suntem tentati sa ne uitam la fiecare leu. O consecinta directa este ca painea noastra este mult mai ieftina decat in majoritatea tarilor europene. Romania ocupa locul patru in topul tarilor cu cel mai ieftin kilogram. Si hamburgerul este mai ieftin la noi decat in multe state din Europa. Indicele Big Mac nu este o inventie traznita a cercetatorilor britanici ci a jurnalistilor economici. Tot britanici. Iar la acest capitol ii batem pe americani. Pentru ca hamburgerul costa la noi 3,2 dolari in timp ce peste Ocean chifla cu chiftea costa 4,58 dolari. Chinezii platesc pentru acelasi produs doar 2,61 dolari in timp ce norvegienii daur 7,91 dolari.
Daca nu stiti ce sa credeti dupa atatea cifre, va mai oferim cativa indici care va ajute sa intelegeti cum sta treaba cu economia. Ce spuneti de lungimea fustelor? “Europa e pe cale sa treaca de criza pentru ca in Germania s-a observat in Frankfurt in capitala financiara a Germaniei si chiar a Europei, s-a observat ca fustele incep sa se scurteze. Acum, sincer in Bucuresti in fiecare vara ti se pare ca a trecut demult criza”, a precizat Radu Limpede, analist economic.
E clar, in cazul nostru, lungimea fustei nu este edificatoare. Atunci sa ne orientam spre alti indicatori economici. “Tocurile au un comportament invers decat fusta. Tocurile inalte vin pe criza, probabil femeile vor sa arate mai bine ca sa primeasca slujbe mai bune. In momentul in care decolteurile celor care servesc sunt foarte generoase, boomul este la varf si se asteapta o mare cadere”, a mai spus analistul economic.
Dar nu toti indicatorii sunt la fel de sexi. In cazul benzinei, soferii romani domina topul durerii. Ne aflam pe locul al optulea in clasamentul mondial al "suferintei la pompa". Clasamentul ia in considerare pretul unui galon de benzina, echivalentul a 3,7 litri, raportat la venitul mediu zilnic al populatiei. Un roman trebuie sa dea 30 la suta din venitul mediu zilnic pentru a cumpara un galon de benzina, care costa 6,70 dolari. Bulgaria ocupa locul al cincilea, iar Pakistanul se situeaza pe prima pozitie. La polul opus, se gasesc - dupa cum era normal - locuitorii din Kuweit, care platesc doar 81 de centi pentru un galon si cei din Arabia Saudita, care nu dau mai mult de 45 de centi pe galon.
Cu fuste scurte si tocuri inalte, cu mancare ieftina, benzina scumpa si telefoane de fite, romanii dau peste cap mai toate clasamentele. Poate ca celebrii cercetatori britanici vor putea trage o concluzie pentru ca noua ne este imposibil.
Vezi editia integrala a Observatorului Special pe Antena Play.
FOTO: Nu hraniti animalele de la Zoo! Daca o faceti, procedati macar ca in 1950... Sa cunoastem Romania! Locul in care povestile sunt desprinse din alta lume: Cascada Cailor...