Astăzi, 15 ianuarie 2020, se împlinesc 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Cătălin Oprişan a pus în scenă la Neatza, prin intermediul unor jucării Lego, viaţa marelui poet!
În momentul în care Mihai și Veronica s-au cunoscut, aceasta era căsătorită cu domnul Ștefan Micle, iar cei doi, ca o familia care se respectă, aveau împreună două fiice. Cei doi s-au cunoscut pe la 1872, la Viena, unde Veronica se dusese să se trateze de o egzemă, iar Mihai pentru studii, începând din prima clipă să o curteze pe frumoasa femeie, cucerind-o cu versul „M-am tot gândit la tine până te-am cunoscut!”.
La început, Veronica i-a refuzat avansurile, pe motiv că este o femeie căsătorită, însă sta până a moartea soțului ei, prin 1879. După ce se îmbolnăvește crunt și se stinge, Veronica rămâne văduvă și liberă să-și trăiască idila de dragoste. Eminescu și Veronica se grăbesc iar aceasta rămâne însărcinată, însă este silită să avorteze pe motiv că un copil din flori nu-i va mai aduce pensia de urmași după răposatul soț. Pe la 1911, una din fiicele Veronicăi, Veleria Micle Sturza, face publică declarația: „Mama a avut un copil mort de la Eminescu.”
Cuplul celebru se iubesc în văzul tuturor timp de câțiva ani, însă Eminescu rămâne fără bani, iar dragostea lor moarte încet, neavând cu ce să fie alimentată. După această despărțire, Mihai se îmbolnăvește iar prin 1889, pe 10,11 iunie, acesta se afla în sanatoriul doctorului Șuțu cu diagnosticul de „manie acută”.
Moartea lui Eminescu s-a produs pe data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, după ce la începutul anului boala sa devenise tot mai violentă, în casa de sănătate a doctorului Șuțu din strada Plantelor nr. 9, București. Ziarul Românul anunța ziua următoare la știri: Eminescu nu mai este. Corpul poetului a fost expus publicului în biserica Sf. Gheorghe, pe un catafalc simplu, împodobit cu cetină de brad. Un cor dirijat de muzicianul C. Bărcănescu a interpretat litania „Mai am un singur dor".
După slujba ortodoxă și discursul lui Grigore Ventura, carul funebru, la care fuseseră înhămați doar doi cai, s-a îndreptat spre Universitate, unde Dimitrie Laurian rostește al doilea discurs funebru. Apoi cortegiul, la care se adaugă diverși trecători o pornește pe Calea Victoriei, Calea Rahovei și se îndreaptă spre cimitirul Șerban Vodă, denumit azi Bellu.
George Călinescu a scris despre moartea poetului: „Astfel se stinse în al optulea lustru de viață cel mai mare poet, pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.”
LA fix 50 de zile de la moartea poetului Mihai Eminescu, Veronica, cuprinsă parca de remușcări, își pune capăt zilelor cu o înghițitură de arsenic și moare, fiindu-i pe veci alături pe lumea calaltă.
O tânără născută fără uter a adus pe lume un bebeluș perfect sănătos după ce a fost supusă unui transplant: ”Este un mir... Mihai Eminescu, mituri și controverse. Și-a dorit să fie asasin dar a ajuns internat la nebuni...