Antena Căutare

Povestea impresionantă din "spatele" rochiei de mireasă: Cum s-a transformat de-a lungul anilor şi ce se purta în urmă cu 2000 de ani

Fie că vorbim de stilul prinţesă, de cel sirenă, de modelul clasic sau baby doll, rochia de mireasă este “ingredientul” principal al unei nunţi de poveste. Toate femeile visează la ea cu mult timp înainte de ziua cea mare, însă puţine ştiu ce istorie se “ascunde” în strălucirea ei.

Povestea impresionantă din "spatele" rochiei de mireasă: Cum s-a transformat de-a lungul anilor şi ce se purta în urmă cu 2000 de ani
Transformarea rochiei de mireasă de-a lungul timpului | www.royalelegancebridal.com

Fie că vorbim de stilul prinţesă, de cel sirenă, de modelul clasic sau baby doll, rochia de mireasă este “ingredientul” principal al unei nunţi de poveste. Toate femeile visează la ea cu mult timp înainte de ziua cea mare, însă puţine ştiu ce istorie se “ascunde” în strălucirea ei.


Când spui “mireasă”, te gândeşti imediat la alb. Imaculat, strălucitor, pur. Dar de unde vine această idee?

Ei bine, rochia de mireasă albă a apărut cu aproximativ 2000 de ani în urmă, când femeile din Egiptul Antic purtau mai multe rânduri de drapaje din materiale simple. Albul era culoarea de sărbătoare în Grecia, de aceea mireasa alegea rochia albă la nuntă ca un simbol al bucuriei. La nunţile romane, miresele îmbrăcau rochii simple, albe, din materiale subţiri, moi, aducând astfel tribut lui Hymen, zeul fertilităţii şi a căsătoriei, despre care se credea că iubeşte în mod deosebit culoarea alb. Ceea ce este special pentru miresele din acele timpuri este faptul că feţele le erau acoperite cu voaluri colorate ca semn al supunerii şi devotamentului faţă de viitorul soţ.

VIDEO: Cel mai tare moment văzut la o nuntă! Şi-a HIPNOTIZAT SOŢUL... Ce s-a întâmplat după e incredibil


Literatura greacă - imagine care înfăţişează o mireasă în ziua nunţii


În Evul Mediu, rochia albă a dispărut din peisaj. Femeile care veneau din familii bogate purtau ţinute foarte colorate, confecţionate din materiale scumpe şi sofisticate. Era ceva obişnuit să vezi mirese îmbodobite cu mătase, catifea albastră sau chiar blănuri. În schimb, cele fără avere erau nevoite să se mulţumească doar cu o costumaţie simplă, banală, fiind vorba chiar de costumul cu care mergeau la biserică.


În secolele XV-XVI apare unul dintre primele documente oficiale care amintesc de rochia de mireasă albă a Annei de Bretania la căsătoria sa cu regele Louis al XII-lea al Franţei.


Ducesa Anna de Bretania

Începând cu secolul al XVIII-lea şi până la jumătatea secolului al XIX-lea, ţinuta de nuntă devine mult mai bogată şi complicată, astfel că miresele care aparţineau caselor regale alegeau materiale scumpe, culorile preferate fiind argintiu şi roşu.

Sunt logodiți de 41 de ani și încă nu s-au căsătorit! Motivul este surprinzător

Albul a devenit popular de abia în 1840, la nunta Victoriei a Regatului Unit cu Albert de Saxa Coburg Gotha, când regina a strălucit într-o rochie din satin, împodobită cu o dantelă delicată, acest model fiind un exemplu pentru generaţiile viitoare.

Pictură care reprezintă nunta Reginei Victoria şi a lui Albert de Saxa Coburg Gotha


La începutul secolului XX, rochiile de mireasă erau legate de stilul victorian, cu mâneci lungi, voal lung din cap până în picioare şi de gulerul înalt ce îmbracă în întregime gâtul. Atunci, pentru prima dată, creatorii şi producătorii de îmbrăcăminte confecţionează pentru mirese serii mici de rochii „la gata”.

Rochie din 1920

Modele de rochii purtate în anii '30 - '40

În anii '60, rochia a devenit mult mai simplă, cu linii fine, elegante


La nunta cu Prinţul Charles, din 1981, Diana a purtat o rochie spectaculoasă, impunătoare, ce a creat multe controverse

30 de ani mai târziu, pe 29 aprilie 2011, Prinţul William îşi duce la altar aleasa, pe Kate, într-o rochie rafinată, elegantă, stilul său fiind adoptat de milioane de femei

Un evreu și un soldat american s-au revăzut după 70 de ani! Gestul făcut de bărbat pentru salvatorul său a emoționat mil... A găsit corpul înghețat al unei tinere, dar ceea ce s-a întâmplat după te va face să crezi în miracole!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x