- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Se întâmpla în 1826, la Paris. Fizicianul Joseph Nicéphore Niépce avea să intre în istorie drept persoana care a realizat prima fotografie din lume.
După ani şi ani de încercări nereuşite, într-o zi de vară, Niépce s-a aşezat în faţa ferestrei şi a admirat priveliştea. O panoramă obişnuită, dar pe care urma să o ştie o lume întreagă. De ce? Pentru că asta a imortalizat în prima poză făcută vreodată.
“Vedere de la fereastra din Le Gras” înfăţişează o clădire în stânga, un copac în imediata apropiere şi un hambar în prim-plan şi a fost realizată folosind plăcuțe de cupru tratate cu ulei de levănțică. În mod oficial, procedeul a durat mai bine de opt ore, însă specialiştii susţin că a fost nevoie de aproape două zile pentru a o realiza. Cum expunerea a durat atât de mult, soarele şi-a mutat poziţia, astfel că pare că străluceşte pe ambele clădiri.
După moartea lui Niépce, în 1833, metoda sa de fotografiere a fost dusă mai departe de Louis Jacques Daguerre, un prieten apropiat. De aceea, data oficială a invenției fotografiei este 1839, când Daguerre a prezentat invenția numită de el "daghereotip". Prin aceasta, imaginea se formează într-un amalgam de mercur și argint. Vaporii de mercur produși de încălzirea mercurului lichid sunt folosiți pentru developarea plăcuței de cupru acoperită cu un strat de argint devenit fotosensibil prin tratarea cu vapori de iod, ceea ce duce la formarea de cristale de iodură de argint pe suprafața argintată. Chimie pură…
Joseph Nicéphore Niépce
Prima fotografie care surprinde oameni – “Boulevard du Temple”
A fost făcută în 1838, în Paris, de către Louis Daguerre. La prima vedere, pare un bulevard aproape pustiu, însă adevărul este cu totul altul. În imagine apare o stradă aglomerată, dar din cauza timpului de expunere de peste zece minute, traficul se mişca prea mult pentru a putea fi imortalizat. O singură persoană a reuşit să "intre" în fotografia unică, pentru că stătea nemişcat în momentul declanşării.
Primul auto portret - În 1839, americanul Robert Cornelius a încercat să realizeze primul “selfie”. Şi a reuşit!
Prima fotografie color – Funda din stofă în carouri
A fost realizată în 1861 de fotograful englez Thomas Sutton, prin punerea în practică a unei teorii sugerate de celebrul fizicianul James Clerk Maxwell în anul 1855, la doar două decenii de la primii oameni fotografiați vreodată.