Cercetătorii au descoperit o nouă subspecie de om, care a trăit în urmă cu mai bine de trei milioane de ani. Dovada a fost tot timpul evidentă, încă de când s-au descoperit fosilele, dar abia recent s-a putut confirma adevărul.
În 1994, în Peștera Sterkfontein (sudul Africii), paleontologul Ronald Clarke a făcut o descoperire istorică. A găsit mai multe oase fosilizate despre care a crezut inițial că au aparținut unei maimuțe primitive.
A fost nevoie de 20 de ani de studiu ca să se descopere că acele oase au aparținut, de fapt, unui hominid, considerată prima subspecie din care a evoluat omul. Vreo zece ani le-au trebuit cercetătorilor numai ca să extragă oasele din rocă și alți zece ani ca să studieze cu atenție oasele.
Hominidul descoperit a fost botezat Little Foot (Picior Mic), în antiteză cu denumirea celebrului Bigfoot (despre care se crede că e doar un mit) și se pare că a fost o femelă de doar 130 de centimetri înălțime.
Mult timp, oamenii de știință au crezut că fosilele (pentru prima dată întregi) aparțin subspeciei timpurii Australopithecus, despre care se crede că a trăit acum patru milioane de ani. Este prima primată despre care paleontologii și arheologii spun că poate fi numită hominid, adică nu era o maimuță, ci o subspecie timpurie de om.