Live acumObservator 19
Prime Time 20:00Sacrificiul

Șapte ani fără Gheorghe Dinică. ”Du-te dracu, nu-s mort! Dorm nițel!”

A iubit scena. Pe la 17 ani făcea, deja, parte, din trupele de actori amatori. După IATC-ul absolvit la clasa Dinei Cocea, s-a apucat și de film. Lumea prinse a-l afla din film în 1963, în ”Comoara din Vadul Vechi”, unde a debutat alături de Ion Caramitru. Apoi, zeci de roluri memorabile, fie la teatru, fie în fața camerelor de luat vederi. Și sute de replici memorabile

A iubit scena. Pe la 17 ani făcea, deja, parte, din trupele de actori amatori. După IATC-ul absolvit la clasa Dinei Cocea, s-a apucat și de film. Lumea prinse a-l afla în 1963, în ”Comoara din Vadul Vechi”, unde a debutat alături de Ion Caramitru. Apoi, zeci de roluri memorabile, fie la teatru, fie în fața camerelor de luat vederi. Și sute de replici memorabile

Primele aplauze le-a cules pe o scenă de teatru, unde se băgase la o trupă de amatori. Juca-n ”Titanic Vals”, de Mușatescu. În '57 a intrat la IATC, la clasa Dinei Cocea. Din 1961 s-a băgat, cu simbrie, la Teatrul de Comedie din București, doi ani mai târziu debutând și pe sticlă: ”Comoara din Vadul Vechi”, o dramă socială derulată in mediul rural al anilor de secetă din anii 1945 - 1947. Îl juca pe Zamfir, alături de Ion Caramitru, și el debutant.

Apoi a început să urce Everestul. Legionarul Paraipan, din ”Un comisar acuză” ori ”Revanșa”. Mereu la parpalac de piele, mereu gata să scoată pistolul, mereu în luptă contra comisarului Moldovan. ”Cu mâinile curate”, prin 1972, unde aruncă: ”Nu trage, dom' Semaca, sunt eu, Lăscărică”, una dintre cele mai tari replici din toate timpurile. Se bagă în ”Felix și Otilia”, uriaș în rolul lui Stănică Rațiu, apoi capodopera ”Prin cenușa imperiului”, unde-l joacă maiestuos pe Diplomat. Plus ”Secretul lui Bachus”.

Începe lucrul și la ”Șarpele roșu”, acolo unde toată suflarea boemă din București se aduna. Lansează faimoasa: ”Mese multe, oameni, puțini!” Dă bine pe toate sticlele. La întrebarea ”Cât bea maestrul?” răspunsul e: ”Tot!”. Mușterii trec pe lângă el. Iscodește pe unul. ”Ești idiot?” Omul se uită urât. Dinică dă decisiva: ”Mă rog, era doar o propunere”...Doamne, cum e în ”Explozia”, în rolul lui Nea Gică Salamandră. N-are bani, vrea să fie trecut pe caiet. Patronul se uită urât. ”Maestre, de ce vrei să-ți trag una?” Zice: ”Cum, mă, dai tu-n patrimoniu?”

Și vine ”Filantropica”, cu rolul ”Pepe”, jumătate artist, jumătate om de afaceri. Cântă, joacă memorabil. ”O mână întinsă care nu spuneo o poveste, nu primește poamnă. Vă e milă, v-am luat banii!” Apoi ”Take, Ianke și Cadîr”, alături de alți uriași, Radu Beligan și Marin Moraru. E specializat în roluri de băiat rău. Horațiu Mălăele așa-l și cataloghează, ”Cel mai mare <<rău>> al cinematografiei românești”. Vine cu ”Oglinda”, rolul ”serios” al lui Mihai Antonescu, ministrul de externe al celuilalt Antonescu, Ion. Suferințele fizice îl macină, dar continuă să joace. Până la ultimul bis.

Azi sunt șapte ani fără El. Dacă-ar fi citit aceste rânduri te-ar fi spurcat, cu al său glas pițigăiat. ”Du-te dracu, nu-s mort. Doar dorm nițel!”

Surse: adevărul.ro, evz.ro

Foto: Hepta