Antena Căutare

Scornicești, moștenirea Epocii de Aur. Cum arată acum satul în care s-a născut Ceaușescu

Au trecut trei decenii de la căderea regimului comunist, însă ecoul acelor vremuri încă răsună. În Scornicești, urbea natală a celui mai iubit fiu al epocii de aur, oamenii se chinuie să facă față unei moșteniri care apasă greu pe umerii lor.

Deşi are statut de oraș după asimilarea a trei comune, localnicii își câștigă traiul muncind pământul. Însă, din cei peste 10.000 de locuitori, doar câteva sute reușesc să își găsească un loc de muncă.

Procesul de sistematizare a satului românesc pornit de Ceaușescu a fost devastator pentru unele localităţi. Urbanizarea excesivă a mediului rural și dezvoltarea forțată a unor orașe au dus la dezechilibre grave.

La peste un secol de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu, drumul ne poartă în Scornicești, localitatea sa de baștină. La marginea orașului, găsim câmpuri întregi de ruine. Printre moloz, ierburi uscate și gunoaie cât vezi cu ochii, Alexandru Turcin își amintește de timpurile de mult apuse. A fost președintele celui mai mare CAP din țară. 17 hectare de sere și alte 5 pe care se creșteau pui pentru carne.

Nici fabricile de lactate sau de bere nu au avut o soartă mai bună. Cei care le-au cumpărat pentru a continua producția, în realitate au valorificat tot ce se putea și le-au lăsat în paragină. Cu fiecare an, șansele autorităților de a atrage investitori au scăzut. La fel și șansele oamenilor de a-și găsi un loc de muncă.

Pe Bulevardul Muncii suflă un aer de grea apăsare. Încercările megalomane ale dictatorului de a face din Scornicești un oraș înfloritor sunt doar o tristă amintire.

În 1975 în orașul cu 10.000 de locuitori s-a inaugurat stadionul cu 30.000 de locuri. O investiție care nu și-a dovedit niciodată utilitatea și care zace în ruină la doar doi pași de centrul orașului.

Cum verifici cât de proaspăt este un ou. Trucul pe care trebuie să-l știe orice gospodină!... Nunta de vis a unei mirese a fost distrusă, din cauza unei moșteniri rușinoase: „M-au umilit în fața tuturor. Nu s-au op...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x