Antena Căutare

Video: „Scuipă” cu sânge din ochi! O formă extremă de auto-apărare

Șopârlele cu corn din zonele deșertice ale Americii de Nord su parte zillnic de confruntări cu un spectru larg de prădători. Tocmai de aceea, șopârlele au un mecanism unic de apărare: Stropesc cu sânge din ochi!

Natura e plină de surprize

Într-o ultimă încercare de a nu fi transformată în masă de prânz pentru prădători, câteva specii de şopârlă mexicană cresc presiunea sanguină din venele din jurul ochilor până când acestea cedează şi eliberează un jet de sânge, suficient de puternic pentru a alunga coioţii, lincşii sau alţi prădători.

Stropitul cu sânge este doar unul dintre mecanismele defensive la care poate recurge șopârla cu corn. Acest animal de mici dimensiuni se camuflează, se umflă ca să pară mai mare și poate alerga în reprize intercalate cu pauze scurte, ca să deruteze urmăritorii.

Precizia cu care acestea aruncă sângele spre prădători, dar şi gustul neplăcut al substanţei îi fac pe prădători să se scuture în încercarea de a se curăţa. În acest fel, şopârlele scapă neatinse.

Citește și: Câinele erou! Toată lumea fugea de incendiu, dar el a intrat în flăcări, ca să-și salveze prietenul de joacă!

Articolul continuă după reclamă

Șopârla cu corn, alături de alte patru specii de celule mexicane (din genul Phrynosoma), coronatum, cornutum, orbiculare şi solare „scuipă” sânge din ochi atunci când sunt atacate, mai ales de prădătorii canini precum vulpile sau coioţii.

În ciuda sistemului de apărare, şopârlele cu coarne nu sunt un pericol pentru oameni. Se pare că şopârlele nu consideră că oamenii ar fi un pericol pentru ele, aşa că nu-şi vor declanşa mecanismul.

Neobișnuitul mecanism defensiv al șopârlei cu corn Phrynosoma implică inundarea cu sânge a sinusurilor oculare. Aceasta are doi mușchi care se aliniază de-a lungul venelor mari din jurul ochilor. În momentul în care acești mușchi se contractă, întrerup fluxul de sânge către inimă, în vreme ce circulația spre cap continuă normal.

Citește și: Pădurarii au descoperit cadavrele unei femele și a puiului său. Două din cele trei girafe albe rămase pe lume au fost ucise de braconieri

Acest lucru face ca sinusurile oculare să se umple cu sânge, crescând presiunea până la punctul în care lichidul trebuie împins afară cumva.

Contractând și mai tare acești mușchi, presiunea sângelui crește atât de mult, încât distruge membranele subțiri ale sinusurilor.

Rezultatul este un jet de sânge care poate ajunge până la 1.2 metri distanță de globul ocular, proces cunoscut sub numele de autohemoragie.

Cel mai uimitor este că procesul poate fi repetat de mai multe ori într-o perioadă scurtă, deși mecanismul recuperării rapide rămâne un mister.

Citește și: "Cel mai singur câine al Marii Britanii!" A așteptat 500 de zile pentru a-și găsi o nouă casă, după ce stăpânul său a murit

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Vineri, 13, zi cu ghinion? Ce nenorociri s-au întâmplat de-a lungul istoriei într-o zi de vineri, pe data de 13... Craniul unui dinozaur de dimensiunea unui colibri, conservat 100 de milioane de ani în chihlimbar, descoperit în Myanmar...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x