"Culoarea lunii in timpul totalitatii, al maximului, depinde de praful din atmosfera. Daca au fost eruptii vulcanice in ultimele luni s-ar putea ca luna sa fie intunecata in timpul maximului. Cum stim ca au fost cateva eruptii vulcanice, s-ar putea sa avem o eclipsa totala de luna, cu luna foarte intunecata. Luna poate sa dispara, sa nu o vedem deloc", a declarat pentru realitatea.net Adrian Sonka.
Aceasta eclipsa face parte din seria Saros 130, fiind a 34-a eclipsa din cele 72 ale seriei. Evenimentul din 15 iunie 2011 este cea de-a sasea eclipsa totala. Seria Saros 130 a inceput pe 10 iunie 1416 cu o eclipsa la nordul penumbrei terestre si se va termina pe 26 iulie 2678 cu o eclipsa prin penumbra la sudul de umbrei Pamantului. Seria Saros 130 de eclipse de Luna dureaza 1262.11 ani, potrivit astro-info.ro.
Desfasurarea eclipsei
Eclipsa de Luna debuteaza la ora 20:24, odata cu intrarea Lunii in penumbra Pamantului, contactul Lunii cu penumbra avand loc in zona estica a discului lunar. Fenomenul incepe in Romania in jurul orei 21:00. La doar cateva minute dupa rasaritul lunii, incepe eclipsa partiala - ora 21:22, contactul cu umbra terestra avand loc tot in zona estica a discului lunar. Astrul noptii se ridica incet deasupra orizontului, in acelasi timp cufundandu-se tot mai mult in umbra Pamantului.
La ora 22:22, Luna patrunde in totalitate in umbra Pamantului, incepand astfel lunga eclipsa totala de 1 ora si 40 de minute.
Eclipsa avanseaza incet, dar sigur si la ora 23:12, fenomenul ajunge la maxim, Luna fiind cel mai aproape de axa conului de umbra terestru. In momentul maximului eclipsei, Luna a ajuns la altitudinea de 12°, iar crepusculul de seara este pe terminate.
Apoi, discul lunar isi continua drumul sau prin umbra Pamantului, apropiindu-se incet de marginea estica a acesteia. In cele din urma, la doar 3 minute dupa miezul noptii (ora 0:02), Luna incepe sa paraseaca umbra terestra, eclipsa totala terminandu-se. Luna iese incet din umbra terestra, iar la ora 1:02 ia sfarsit si eclipsa partiala. La ora 1:31 va trece la meridian.
Dupa finalul eclipsei partiale, in zona vestica a discului lunar se va mai putea observa penumbra terestra timp de cateva zeci de minute. In jurul orei 1:30, eclipsa nu va mai fi observabila, cu toate ca Luna va continua sa iasa din penumbra Pamantului pana la ora 2:00, cand intreg fenomenul se va fi terminat.
Programul Observatorului
Observatorul Astronomic va avea un program special cu ocazia eclipsei de Luna, fiind deschis publicului intre orele 21:00 si 04:00.
O alta eclipsa totala de luna va mai avea loc abia peste 4 ani.
Citeste si Jurnalul