- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
După trei ani de studii și măsurători, oamenii de știință au făcut o descoperire care a depășit toate așteptările dupe ce au descoperit o depresiune circular uriașă subt ghețarul Hiawatha, din nord-vestul Groenlandei.
Descoperirea este dovada celui mai recent impact dintre un asteroid lung de câțiva kilometri și Pământ. S-a ajuns la concluzia că este mai mare și decât București, asta pentru că în căderea sa cu 19 kilometri pe secundă, roca uriaşă ar fi provocat acest crater cu adâncime de un kilometru şi un diametru de 31 de kilometric, iar suprafața Bucureştiului este de 21 de km în diametru.
Asteroidul ar fi căzut în urmă cu 10-12 mii de ani. Deşi pare mult, experţii spun că frecvența acestor fenomene ar trebui reconsiderată.
Specialiştii cred că ar trebui să luăm măsuri urgențe pentru depistarea cât mai rapidă a obiectelor care ar putea lovi Terra. Agenţia Spaţială Română, de exemplu, anunţă că în cel mult un an, vom avea un sistem radar care va putea să vadă o astfel de rocă spaţială de la o mie de kilometri distanţă.
”Impactul asteroidului cu Pământul este posibil să fi cauzat sau încheiat o eră glaciară, oricum, să fi fost sursa schimbărilor climatice majore de pe Terra acum câteva mii de ani, ceea ce este foarte aproape de epoca noastră modernă. Este foarte posibil că un astfel de obiect să apară acum sau peste 30 de ani, noi îl detectăm acum şi ştim că peste 30 de ani orbită lui va atinge Pământul”, a spus Marius-Ioan Piso, directorul Agenția Spațială Română.
În acest moment, NASA a localizat peste 90% dintre asteroizii mari, cu diametru de peste 1 kilometru care se află în spaţiu. Provocarea este însă identificarea celor aşa-zişi mici, cu diametru de cel puţîn 100 de metri.
Problema majoră este că până acum nu au fost descoperite soluţii sigure prin care să poată fi deviată traiectoria unui asteroid, odată identificat.