8 Martie reprezintă ziua care marchează iubirea și respectul pe care îl purtăm femeilor din viața noastră: mamă, bunică, soră, prietenă, colegă, învățătoare. Fiind o zi atât de importantă din punct de vedere simbolic și emoțional, de-a lungul timpului au apărut diverse tradiții și superstiții care trebuie respectate atât de sărbătorite, cât și de domni și copii.
Citește și: Florile pe care să NU le oferi niciodată de 8 Martie. Nu face această greșeală chiar de Ziua Femeii
Tradiții și superstiții de Ziua Femeii
Una dintre cele mai cunoscute superstiții de 8 Martie este cea legată de purtarea mărțișorului. Se spune că doamnele sau domnișoarele care vor purta șnurul alb cu roșu în perioada 1-9 martie vor avea noroc tot anul.
De asemenea, tot în perioada 1-9 martie, românii îşi aleg câte o zi din săptămână, de regulă în funcție de ziua în care s-au născut, şi se spune că după cum va fi aceasta – noroasă, însorită, geroasă, ploioasă, caldă – aşa va fi tot anul. Este vorba despre aşa-zisele Babe.
Tradiția mai spune că este interzis cu desăvârșire să te cerți cu mama ta sau cu femeie iubită în această zi. Se crede că neînțelegerile care apar într-o dată atât de importantă din punct de vedere emoțional atrag ghinionul asupra întregii familii.
De 8 Martie, mamele noastre trebuie să primească doar lalele, pentru că ele sunt simbolul Zilei Internaționale a Femeii. Pentru doamnele din viața dumneavoastră se recomandă un buchet de lalele violet, culoare care simbolizează respectul.
Superstiții de 9 martie, prăznuirea Sfinților 40 de Mucenici
Pe lângă superstițiile de 8 Martie, există și cele legate de ziua de 9 martie, când are loc prăznuirea sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia. Potrivit tradițiilor din popor, pe 9 martie se deschid mormintele şi porţile Raiului pentru sufletele celor morţi. Din acest motiv, se dau de pomană Mucenici.
În această zi, bărbaţii obişnuiesc să bea 40 de pahare cu vin. Obiceiul îşi are originile în Antichitate, când se credea că bărbaţii care beau vin vor fi mai sănătoşi şi mai puternici, căci vinul se va transforma în sânge, potrivit capital.ro.
Un alt obicei este „retezatul stupilor”, adică se scot stupii afară, se curăţă fagurii şi se recoltează mierea. Din ea se prepară leacuri băbeşti şi tot cu ea se îndulceşte rachiul, apoi se ung stupii cu rachiu să se înmulţească roiul, potrivit sursei citate mai sus.
Tot în ziua de 9 martie bătrânii scot plugul în faţa casei în mod festiv, marcând deschiderea sărbătorilor de primăvară şi a muncilor câmpului.
Florile pe care să NU le oferi niciodată de 8 Martie. Nu face această greșeală chiar de Ziua Femeii... Ce este „boala papagalului” care se răspândește la om în Europa. Avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății...