Antena Căutare

Trei dintre cele mai spectaculoase jafuri din istorie

Jafurile spectaculoase sunt subiecte interesante pentru filme și seriale, iar industria cinematografică și de televiziune însumează câteva producții de mare succes.

Trei dintre cele mai spectaculoase jafuri din istorie
| Sursa: Shutterstock

Jafurile spectaculoase sunt subiecte interesante pentru filme și seriale, iar industria cinematografică și de televiziune însumează câteva producții de mare succes.

„El Profesor“ este unul dintre cele mai îndrăgite personaje, autorul celei mai mari lovituri de la Banca Regală a Spaniei. Misterios și bine educat, personajul fictiv, interpretat de Álvaro Morte în serialul spaniol „Casa de Papel“, reprezintă prototipul jefuitorului ferchezuit, elegant, parfumat, pe care nu l-ai bănui de comiterea vreunei ilegalități. El este însă inamicul care își calculează fiecare mișcare și este un bun cunoscător al acțiunilor poliției.

Cele mai mari jafuri nu sunt comise, de obicei, de persoane cu aspect sărăcăcios, care sunt părtașe la astfel de acțiuni deoarece au nevoie de bani pentru supraviețuire, ci, de cele mai multe ori, furtul reprezintă un stil de viață.

Și cum viața bate, în multe cazuri, filmul, iată câteva dintre cele mai spectaculoase jafuri din istorie, în care autorii - de la dictatori la foști angajați - au reușit să sustragă sume mari de bani.

1. Banca Centrală din Irak

Jaful de la Banca Centrală din Irak din 2003 este considerat a fi cel mai mare din istorie, iar cel din spatele acestei infracțiuni de amploare este chiar fostul dictator Saddam Hussein. În 2003, cu o zi înainte de începerea războiului din Irak, acesta a trimis trei camioane la Banca Centrală. Fiul său, Qusay Hussein, a intrat în interiorul instituției cu un bilet scris de mână de tatăl său, prin care acesta cerea ca 920 de milioane de dolari să fie retrași. Banii au fost transportați în cele trei camioane, pe parcursul unei operațiuni care a durat cinci ore. O parte din sumă a fost ulterior recuperată în raidurile efectuate de soldații americani la palatul lui Saddam Hussein. Cu toate acestea, infracțiunile nu se încheie aici. Însărcinați să numere banii, soldații americani ar fi sustras sute de mii de dolari. Treizeci și cinci de americani, părtași la operațiune, au fost ulterior prinși.

2. Dunbar Armored

Jaful de la Dunbar Armored din Los Angeles este cel mai mare furt de lichidităţi care a avut loc în Statele Unite ale Americii. Incidentul s-a petrecut în 1997, iar hoții au plecat cu 18,9 milioane de dolari. Operațiunea a fost pusă la cale de un fost angajat, Allen Pace, care a lucrat pentru Dunbar ca inspector de securitate regional. Împreună cu cinci prieteni, Pace a intrat în clădire, reușind să treacă de bodyguarzi, și a încărcat banii într-un camion. Deși jaful a fost considerat un succes, infractorii au fost prinși atunci când unul dintre ei a plătit un colaborator cu un teanc de bani înfășurați în ambalajul original. Cu toate că toți membrii găștii au fost arestați, doar o mică parte din bani a fost recuperată.

3. Muzeul Boston

Mai mulți hoți deghizați în polițiști au pătruns în Muzeul Boston în 18 martie 1990, și au sustras 13 obiecte de artă care valorau 500 de milioane de dolari. Acesta este considerat a fi cel mai mare furt de proprietate din istorie. În continuare există rame goale în Camera Olandeză a muzeului, în speranța că operele de artă sustrase vor fi găsite și înapoiate instituției de cultură. Autorii jafului nu au fost niciodată identificați, ei distrugând casetele cu înregistrările din muzeu. În plus, nu au lăsat amprente, iar operele nu au apărut niciodată pe piața de artă. În continuare există o recompensă de cinci milioane de dolari pentru informații despre cum pot fi recuperate în bune condiții obiectele furate.

Marea Britanie, Statele Unite și Irak sunt țările în care au avut loc, de-a lungul istoriei, unele dintre cele mai spectaculoase jafuri, cu mize extrem de mari.

Sursă foto: lassedesignen/ Shutterstock

A fost inventat detectorul care va salva victimele seismelor: „Orice se poate întâmpla dacă cineva rămâne îngropat sub d... O femeie a găsit inelul lui William Shakespeare cu un detector de metale. Mesajul inscripționat pe el i-a dovedit veridi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x