Antena Căutare

Un bărbat a păstrat o piatră ani de zile. Credea că este aur, însă s-a dovedit a fi ceva mult mai valoros

David Hole a făcut o descoperire inedită în Parcul Regional Maryborough, în apropiere de Melbourne, Australia. Acesta credea că a găsit o piatră din aur.

David Hole a făcut o descoperire inedită în Parcul Regional Maryborough | Shutterstock

David Hole cerceta terenul din Parcul Regional Maryborough cu un detector de metale când a făcut o descoperire inedită, conform Science Alert.

Acesta a găsit o piatră roșiatică foarte grea, prinsă într-o argilă galbenă. Dat fiind că Maryborough se află în regiunea Goldfields, unde în secolul al XIX-lea era o adevărată goană după aur, suspiciunea lui David putea să fie cât se poate de adevărată.

David Hole credea că a găsit o pepită de aur, însă a descoperit ceva și mai valoros

Ajuns acasă, a încercat tot felul de metode pentru a o deschide pentru a da de pepita de aur. În ciuda fierăstrăului folosit, polizorului unghiular, burchiului, acidului și chiar barosului, piatra nu s-a deschis.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Un bărbat și-a găsit mașina lovită în parcare, dar nimeni nu s-a gândit că ar putea fi un meteorit. Cum a fost posibil acest lucru

Pepita de aur i-a fost refuzată, mai ales că piatra găsită de el era de fapt un meteorit foarte rar.

„Avea acest aspect sculptat, cu gropițe. Se formează atunci când trec prin atmosferă, se topesc la exterior, iar atmosfera îi sculptează”, a declarat, în 2019, geologul Dermot Henry de la Melbourne Museum Dermot Henry pentru o publicație autraliană.

David Hole a dus descoperirea la Muzeul Melbourne pentru a putea fi identificată, dat fiind că nu a reușit să o deschisă.

Inițial, Henry a fost sceptic. O mulțime de oameni aduc pietre la muzeu crezând că sunt meteoriți. După o experiență de 37 de ani de muncă în muzeu, doar două pietre aduse de oameni s-au dovedit a fi meteoriți. Piatra lui David este una dintre ele.

„Dacă ai vedea o piatră pe Pământ ca aceasta și ai ridica-o, nu ar trebui să fie atât de grea”, a mai adăugat și geologul Bill Birch, de la Muzeul din Melbourne.

Citește și: Un bărbat a descoperit în noua lui casă o piatră bizară, pe care a folosit-o drept opritor de ușă. Ce „secret” ascundea

Ce spun oamenii de știință despre meteoritul descoperit de David Hole

S-a publicat chiar și o lucrare științifică despre meteoritul în cauză, vechi de 4,6 miliarde de ani. Acesta a fost numit Maryborough, precum numele orașului în apropierea căruia a fost găsit.

Meteoritul Maryborough cântărește 17 kilograme și are în compoziție un procent ridicat de fier. Potrivit specialiștilor asta arată că este o condrită obișnuită H5. Din meteorit a putut fi tăiată o felie mică cu ajutorul unui fierăstrău cu diamant. Astfel s-au putut observa și micile picături de minerale metalice cristalizate, numite condruli.

„Meteoriții oferă cea mai ieftină formă de explorare spațială. Ei ne transportă înapoi în timp, oferind indicii despre vârsta, formarea și chimia sistemului nostru solar (inclusiv a Pământului)”, a explicat Henry.

„Unii oferă o privire asupra interiorului profund al planetei noastre. În unii meteoriți, există «praf de stele» chiar mai vechi decât sistemul nostru solar, care ne arată cum se formează și cum evoluează stelele pentru a crea elementele din tabelul periodic.

Citește și: Momentul spectaculos în care cerul nopții se înverzește complet. Ce este, de fapt, lumina puternică văzută în Turcia | VIDEO

Alți meteoriți rari conțin molecule organice, cum ar fi aminoacizii, elementele constitutive ale vieții”, a mai adăugat el.

Cercetătorii nu știu încă de cât timp se află meteoritul pe Pământ, nici de unde provine, însă au câteva ipoteze.

„Acest meteorit special provine cel mai probabil din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter și a fost împins de acolo de unii asteroizi care s-au ciocnit între ei, iar într-o zi s-a izbit de Pământ”, a declarat Henry.

De asemenea, datarea cu carbon îi face pe cercetători să creadă că meteoritul se află pe planeta noastră de 100 până la 1.000 de ani. Cum între 1889 și 1951 au avut loc mai multe observații de meteoriți, ei consideră că ar putea corespunde cu sosirea sa pe Pământ.

Citește și: Minge uriașă de foc, surprinsă de un bărbat pe cer. Obiectul aflat în cădere a oferit un adevărat spectacol în timpul nopții

Oamenii de știință susțin faptul că meteoritul din Maryborough este mult mai rar decât aurul. Astfel că este și mult mai valoros, pentru știință. Acesta este unul dintre cei 17 meteoriți înregistrați de-a șungul timpului în statul australian Victoria.

Totodată acest meteorit este a doua cea mai mare masă condritică, după un specimen imens de 55 de kilograme, identificat în 2003.

„Acesta este doar cel de-al 17-lea meteorit găsit în Victoria, în timp ce au fost găsite mii de pepite de aur. Dacă ne uităm la lanțul evenimentelor, este destul de, ați putea spune, astronomic faptul că a fost descoperit”, declară Henry.

A trăit într-o rulotă și a condus o mașină de tuns iarba, deși era multimilionar. Ce s-a ales de averea sa, după ce a mu... O femeie de 85 ani, supraviețuitoare a cancerului, spune secretul pentru o viață lungă și împlinită. Cele 5 reguli de au...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x