In noaptea de luni spre marti, in jurul orei 01:56 GMT, satelitii GOES au fixat pe Soare o eruptie de clasa X2, clasificarea cea mai inalta. O astfel de eruptie solara nu s-a mai intamplat din 2006.
"Eruptia a fost localizata aproape exact in centrul discului solar, in fata Pamantului, si a fost insotita de emisii mari de plasma, care au fost observate simultan de mai multe instrumente spatiale, astfel incat efectele geomagnetice ale procesului sunt aproape inevitabile", se mentioneaza intr-un comunicat al Laboratorului moscovit.
Potrivit datelor de pe satelitul STEREO, plasma ejectata se deplaseaza cu o viteza de 410 kilometri pe secunda. In cazul in care va continua sa avanseze cu viteza amintita, aceasta va ajunge pe orbita Pamantului nu mai tarziu de vineri seara.
Amplitudinea furtunii magnetice asteptate nu ar trebui sa depaseasca Kp=6. Indicele Kp, care caracterizeaza activitatea geomagnetica, a fost introdus in 1938 de catre geofizicianul german Julius Bartels.
Potrivit presei internationale, unii specialisti cred ca Pamantul va fi lovit de niveluri fara precedent de energie magnetica, din cauza exploziilor solare, in jurul anului 2013.
In timpul unei eruptii solare, o cantitate uriasa de energie care se afla in cromosfera si coroana Soarelui este eliberata instantaneu. Materia este proiectata la viteza foarte mare in spatiul interplanetar. Fenomenul este insotit de o emisie de raze X, de unde radio si, in cazul eruptiilor mai puternice, de lumina vizibila.
Cand ajung in apropierea Pamantului si intra in atmosfera, in special deasupra regiunii Polului nord, particulele creeaza aurorele polare. De asemenea, ele perturba propagarea undelor radio in jurul globului, afectand retelele de distributie a electricitatii.
Citeste si Jurnalul!