Antena Căutare

PAȘTE 2018! Vinerea Mare: Obiceiuri şi tradiţii în această zi. Ce nu ai voie să faci în săptămâna în care ,,Raiul este închis”

Vinerea Mare, Vinerea Paştilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi, pentru că, în această zi, a fost răstignit şi a murit Mântuitorul lumii, Iisus Hristos. Potrivit credințelor populare, în Săptămâna Patimilor nu se lucrează, iar cei care mor ajung în iad, pentru că „Raiul este închis”.

Vinerea Mare, Vinerea Paştilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi, pentru că, în această zi, a fost răstignit şi a murit Mântuitorul lumii, Iisus Hristos. Potrivit credințelor populare, în Săptămâna Patimilor nu se lucrează, iar cei care mor ajung în iad, pentru că „Raiul este închis”.

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este cea mai neagră zi din istoria Creștinismului. Aceasta este ziua în care Iisus a fost biciuit, scuipat și răstignit între doi tâlhari, ziua în care Hristos a murit pentru mântuirea lumii. De aceea ziua de vineri este o zi aliturgică, în care nu se oficiază Sfânta Liturghie.

„În aceste momente ne reamintim și retrăim ultimele zile din viața Mântuitorului, cu întreaga lor tensiune și dramă lăuntrică, într-o stare de sobrietate și măreție în același timp, de tristețe, dar și de bucurie, de pocăință, dar și de nădejde. Fiecare zi are un înțeles și un mesaj foarte clar și adânc”, a explicat părintele Ramon Eugen Ilie, proteiereul Călărașiului.

„În această zi se face pomenirea de sfintele, înfricoşătoarele şi mântuitoarele Patimi şi de mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit Raiul. Patimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare şi înfricoşătoare. Sfinte pentru că Cel ce suferă este Fiul lui Dumnezeu, mântuitoare pentru că Cel ce pătimeşte nu este un simplu om şi înfricoşătoare căci toată făptura s-a schimbat la răstignirea lui Hristos: “Soarele s-a întunecat, pământul s-a cutremurat şi mulţi din morminte au înviat”, a mai spus preotul.

Articolul continuă după reclamă

În Vinerea Mare se ține post negru, iar seara, la denie, se cântă Prohodul Domnului

În această zi se face pomenire de sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Mântuitorului. Este ultima vineri din Postul Paştilor şi, potrivit tradiţiei, este zi de post negru, adică nu se bea decât apă toată ziua. Conform tradiţiei, în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet, potrivit crestinortodox.ro.

Seara, se cântă Prohodul şi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care simbolizează trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne pănă la Înălţare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.

La finalul slujbei Vinerea Mare, femeile obişnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări şi-şi jelesc morţii. Preotul împarte uneori florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac. În trecut, lumea pleca acasa cu lumânările aprinse pe drum, ca să afle şi morţii de venirea zilelor mari. Aceştia ocoleau casa de trei ori şi, atunci când intrau, se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereţi sau doar la grinda de la intrare şi păstrau lumânarea pentru vremuri negre.

Din moşi strămoşi se crede că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi mânos, iar daca nu, nu va fi roditor. Unii consideră că, daca se scufundă în apă rece de trei ori în această zi, vor fi sănătoşi tot anul.

Iată ce nu ai voie să faci în acestă zi

În Vinerea Mare trebuie să se evite lucrările agricole, în special mersul pe câmp, semănatul sau alte activităţi asemănătoare. Această zi mai poartă şi numele de Vinerea Seacă şi asta pentru că tot ceea ce se seamănă nu rodeşte.

În acestă zi nu se sacrifică păsări sau animale, aşa că dacă doriţi să sacrificaţi un animal sau păsări pentru a avea produse din carne de Paşte, este bine să faceţi acest lucru din timp.

În Vinerea Mare este interzis spălatul. La fel, cusutul și curățenia.

Cei mai superstiţioşi evită să se tundă în Vinerea Mare, deoarece se spune că le va muri cineva din familie. Cu toate acestea, există anumite zone, cum e cazul Moldovei, unde oamenii cred că vor fi feriţi de anumite afecţiuni şi boli, dacă merg la frizer.

N-ai fi crezut niciodată! Aceasta este tonul de apel de pe telefonul Laurei Codruța Kovesi. Care e melodia preferată a ș... PINGELAP. În cel mai frumos loc colorat din lume, locuitorii văd în alb și negru. ”Ne tragem, toți, dintr-un rege care e...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei Miercuri, 13.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x