Live acumFilm: Alice in Tara Oglinzilor (SUA 2016)
Prime Time 20:00Film: Parker

"Plecat-am nouă din Vaslui / Și cu sergentul, zece!” Știai că faimosul Peneș Curcanul, eroul lui Alecsandri, chiar a existat?

Peneș Curcanul, eroul lui Vasile Alecsandri din faimoasa poezie, chiar a existat. Constantin Țurcanu a fost sergent în Regimentul 25 Infanterie, devenind cunoscut în timpul Războiului de Independență, mai ales după bătălia de la Grivița. De loc din Vaslui, unde se născuse în martie 1854, eroul a ajuns și pe frontul Primului Război Mondial, până la Tisa. Sunt 84 de ani de la moartea sa

Peneș Curcanul, eroul lui Vasile Alecsandri din faimoasa poezie, chiar a existat. Constantin Țurcanu a fost sergent în Regimentul 13, devenind cunoscut în timpul Războiului de Independență, mai ales după bătălia de la Grivița. De loc din Vaslui, unde se născuse în martie 1854, eroul a ajuns și pe frontul Primului Război Mondial, până la Tisa. Sunt 84 de ani de la moartea sa

”Peneș Curcanul”, eroul lui Vasile Alecsandri, a existat cu adevărat! Pe numele său real Constantin Țurcanu, se născuse în prima zi a lui martie 1854, în Vaslui. A ajuns pe la Huși, în anii copilăriei. La 15 mai 1875 a intrat, ca ”dorobanț”, în Regimentul 13. Războiul de Independență l-a prins cu gradul de caporal, pentru ca în august 1877 să ajungă sergent. A luptat la Plevna, la Grivița, la Rahova. A fost rănit. Așa l-a aflat Vasile Alecsandri.

”Plecat-am nouă din Vaslui,
Şi cu sergentul, zece,
Şi nu-i era, zău, nimănui
În piept inima rece.
Voioşi ca şoimul cel uşor
Ce zboară de pe munte,
Aveam chiar pene la picior,
Ş-aveam şi pene-n frunte”.

După căderea redutei de la Plevna, răniții din Regimentul 13 au fost aduși peste Dunăre, într-un spital de campanie improvizat la Turnu Măgurele. Aici se pare că se cunoaște cu Bardul de la Mircești. ”El a fost cel care mi-a schimbat numele în Peneș Curcanul. Aflase că intrase primul în redanul luat la 27 august 1877. Acolo unde am fost decorat de domnitorul Carol I cu ”Steaua României” în gradul de cavaler”. Așa a apărut ”Plecat-am nouă din Vaslui și cu sergentul, 10”. Ulterior, pentru că dorobanții purtau pene de curcan la căciulă, Alecsandri avea să-l fixeze definitiv pe nea Costică în memoria colectivă: PENEȘ CURCANUL.

Constantin Țurcanu a continuat să lupte. După ce și-a revenit a ajuns în al doilea Război Balcanic, la 1913 (unde s-a înscris ca voluntar), apoi pe frontul Primului Război Mondial, până la Tisa și în campania din Ungaria, 1919. S-a stins pe 15 noiembrie 1932. Odihnește, din 1934, în Mausoleul Peneș Curcanul din Vaslui. Se spune că la momentul înmormântării lui Vasile Alecsandri, atunci când sicriul trebuia ridicat, s-a auzit comanda: ”Cei nouă din Vaslui și cu sergentul zece...Ridicați!”Omagiul ”curcanilor” lui Peneș.

Sursa: Florin Popescu, ”Vasile Alecsandru și Războiul de Independență”

Credit foto: panoramio.com

Recomandari