1 decembrie 1918: Vezi filmul evenimentelor istorice!

Marea Unire intre Transilvania si Romania de la 1 decembrie 1918 reprezinta evenimentul principal al istoriei romanilor si implinirea unui deziderat nascut deodata cu Mihai Viteazul. Totodata, sarbatoarea a devenit, potrivit Constitutiei din 1991, Ziua Nationala a Romaniei.

1228 de delegati si peste 100.000 de persoane s-au strans la Alba Iulia pentru a consfinti unirea tuturor romanilor din Transilvania si intreg Banatul cu Romania.

In 1990 fostul presedinte Ion Iliescu a promulgat Legea nr. 10 din 31 iulie, 1 decembrie devenind sarbatoare natioanala a Romaniei.

Cauze si evenimente premergatoare

In toamna anului 1918 atat criza din monarhia austro-ungara cat si cea din Imperiul Habsburgic, dar si ofensiva Antantei pe frontul din Macedonia au adus Puterile Centrale aproape de dezastru.

Intre timp, masele populare din imperiul Austro-Ungar au dezmembrat monarhia dualista habsburgica, formand noi state nationale independente: Austria, Cehoslovacia, Polonia si Ungaria.

Astfel, Romania profita de ocazie si reintra in conflict declarand razboi Puterilor Centrale. Ajutata de trupele aliate de la Salonic, dar si de actiunea generalului Franchet d'Esperey, care a amenintat Ungaria, armata romana intra pe teritoriul Ungariei, ocupand pe rand orasele Targu-Jiu, Brasov si Sibiu.

Pregatiri

In cursul lunilor octombrie-noiembrie 1918, in Transilvania revolutia burghezo-democratica se desfasura cu repeziciune. Consiliul National Roman pentru Transilvania negociaza fara succes cu guvernul maghiar renuntarea Ungariei la teritoriile transilvanene.

Au loc alegeri pentru Marea Adunare Nationala a Romanilor din Transilvania si Ungaria, fiind alesi 1228 de membri care sa voteze reforme agrare, dar si posibila unire cu Romania. Este ales orasul Alba Iulia ca loc de intalnire din cauza a doua simboluri reprezentative: intrarea triumfala a lui Mihai Viteazul din 1599 si executia din 1784 a lui Horia si Closca.

Adunarea de la Alba Iulia a avut loc in faimoasa cetate a Balgradului si in imprejurimi, un loc istoric - capitala domnitorului Mihai Viteazul. Peste 150.000 de romani sositi din toata tara se incrucisau cu coloanele armatei Mackensen care, umilite, se intorceau spre Germania.

Cei 1228 de reprezentati ai diferitelor organizatii sociale, episcopi, delegati ai scolilor si ai uniunilor profesionale, dar si reprezentanti ai armatei au sosit alaturi de mii de oameni care au venit de peste Carpati, pregatiti pentru sarbatoare.
Delegatii oficiali se aduna in sala Cazinei militare si adopta rezolutia unirii Transilvaniei cu Romania.

Rezolutia Marii Uniri

Citește și
gabriela cristea imbracata in mov
Ce face Gabriela Cristea de când toată familia ei este infectată cu Covid-19. Prezentatoarea TV a dezvăluit prin ce trece cu fetele
Ce face Gabriela Cristea de când toată familia ei este infectată cu Covid-19. Prezentatoarea TV a dezvăluit prin ce trece cu fetele
Patrizia Paglieri, Francesco si Irina Fodor, la Asia Express - Drumul Imparatilor
Patrizia Paglieri are un iubit mai tânăr decât ea. Cine e bărbatul cu care concurenta Asia Express are o relație de patru ani
Patrizia Paglieri are un iubit mai tânăr decât ea. Cine e bărbatul cu care concurenta Asia Express are o relație de patru ani
colaj de fotografii cu anamaria prodan
Din ce a făcut Anamaria Prodan cei mai mulți bani și în ce investește acum impresara
Din ce a făcut Anamaria Prodan cei mai mulți bani și în ce investește acum impresara
Mai multe articole

Adunarea nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul, cuprins intre Mures, Tisa si Dunare", asa suna textul Rezolutiei citit de Vasile Goldis.

Printre alte proclamari ale documentului se mai numara autonomia provizorie a teritoriilor, libertatea nationala pentru popoarele conlocuitoare, libertatea confesionala, un regim curat democratic si reforma agrara radicala.

Unirea Transilvaniei cu Romania s-a incheiat la ora 12 a zilei de 1 decembrie 1918.

Foto:parohiagrecocatolicaungheni.blogspot.com


Machiaje de Halloween. Cum să te deghizezi la tine acasă
Halloween-ul a prins din ce în ce mai multă popularitate la noi în țară. Deși este o...
Horoscopul zilei de 21 octombrie 2021. Berbecii trebuie să fie sinceri cu cei din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 21 octombrie 2021 îi sfătuiește pe nativii din zodiac să nu se...
Parteneri
Tartă cu dovleac copt și nuci. Desertul parfumat al toamnei
Unul dintre cele mai simple, delicioase și aromate deserturi de toamnă este rețeta de tartă cu dovleac copt și nuci. Crusta crocantă din aluat fraged umplută cu o cremă de dovleac copt și un decor frumos din nuci cu semințe de dovleac, transformă acest desert într-un spectacol de toamnă minunat.
Catine.ro
Ultimele știri