Antena Căutare

Alegeri parlamentare 2020, primele rezultate exit-poll. Ce partid a obținut cele mai multe voturi

Astăzi românii au ales ce politicieni vor deține puterea legislativă timp de 4 ani. Potrivit primelor rezultate exit-poll realizate de CURS Avangarde PSD este partidul din fruntea clasamentului.

Românii și-au ales reprezentanții pentru Senat și Camera Deputaților
Primele rezultate exit-poll, după închiderea urnelor. Ce partide vor avea reprezentanți în Parlament | Profimedia

Surpriză pentru liberali! Aceștia sunt pe locul 2 potrivit rezultatelor exit-poll de la ora 21:00, iar pe locul 3, la distanță considerabilă, se află USR.

PMP, ProRomânia și UDMR au trecut de pragul de 5 procente, ceea ce înseamnă că intră în Parlament. Surpriza vine din partea AUR, Alianța pentru Unirea Românilor, care, deși este un partid înființat în 2019, a trecut de pragul de 5%.

Ce partide intră în Parlament, potrivit primelor rezultate exit-poll

PSD: 30,5%

PNL: 29%

USR-PLUS: 15,9%

UDMR: 5,7%

AUR: 5,2%

PRO România – 5%

PMP – 5%

Citește mai multe detalii despre primele rezultate exit-poll de la alegeri pe Observator.

Reacția lui Ludovic Orban, după sondajele exit-poll

„Rezultatul alegerilor îl vom cunoaște după finalizarea procesului electoral. Având în vedere că în cercetările sociologice nu sunt cuprinse voturile între 19.30 și 21.00, nu sunt cuprinse alegerile din Diaspora și care au votat după ora 19.00. PNL consideră că este câștigătorul acestor alegeri, atât câștigătorul moral cât și câștigătorul la finalizarea procesului de numărare a voturilor”, a spus Orban.

Reacția liderului PSD, Marcel Ciolacu, după anunțul rezultatelor exit-poll

„Românii au arătat că e nevoie de o schimbare. Le mulțumesc tuturor românilor care au avut încredere în noi. Le mulțumesc că au sancționat această batjocură la adresa României. E novoie de un guvern capabil, care are soluții. Le mulțumesc românilor că au mers la vot că și-au invins teama”, spune Marcel Ciolacu.

Câți senatori și deputați sunt în România

465 de parlamentari, dintre care 136 de senatori şi 329 de deputaţi îi vor reprezenta românii din fiecare județ, dar și pe cei din străinătate. Numărul senatorilor și deputaților de la fiecare partid se calculează în funcție de procentul obținut de partidul respectiv la alegeri. Pentru ca un partid să aibă reprezentanți în Parlament, e nevoie să fi obținut 5% din voturi la alegeri.

Conform legii parlamentare, numărul de mandate din fiecare judeţ este este direct proporțional cu numărul populației. Așadar, cei mai mulți parlamentari sunt în București (13 senatori şi 29 deputaţi), apoi în Iaşi (5 senatori şi 12 deputaţi) apoi în Constanţa şi Prahova (5 senatori şi 11 deputaţi). Judeţele cu cei mai puţini reprezentanţi sunt Covasna, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Mehedinţi, Sălaj şi Tulcea, acestea având câte 2 senatori şi 4 deputaţi.

Alegeri parlamentare 2020. Primele rezultate după închiderea secțiilor de vot din România... Rezultate parţiale oficiale BEC la alegerile parlamentare 2020. Clasamentul partidelor după numărarea a 85% din voturi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x