In Campulung Moldovenesc, primarul Gabriel Serban a cerut initial 51 de milioane de lei pentru un domeniu schiabil, dar apoi a solicitat refacerea proiectului pentru a putea fi omologat la standarde internationale. Iar valoarea proiectului a fost majorata la aproape 125 de milioane de lei.
Pentru ca nu avea toate avizele necesare demararii proiectului, telegondola a zacut abandonata aproape doi ani intr-o parcare gestionata de consilierul PDL. Pe langa acest aspect minor va fi distrusa si aria protejata Rarau, de unde vor fi defrisate in total 30 de hectare de padure. Pentru distrugerea ariei protejate, Directia Silvica Suceava si-a asumat ca in planul de management al sitului, zona de amplasare a telegondolei va fi desemnata una de dezvoltare durabila, iar padurea va fi rasa. Legal.
Muntii Rarau au cazut prada defrisarilor masive. Aproximativ 60 de hectare de padure vor disparea complet pentru a face loc domeniului schiabil Campulung Moldovenesc. Jumatate din aceasta suprafata a fost deja rasa de pe fata muntelui, iar cealalta isi asteapta sfarsitul, desi se afla situata in aria naturala protejata Rarau.
Chiar daca este ilegal sa intri cu drujba in ariile protejate, Directia Silvica Suceava, in calitate de custode, a gasit o modalitate de a fenta legea. Propunerea am gasit-o in studiul de impact asupra zonei, in care se precizeaza ca: "Din discutia cu custodele sitului a reiesit ca, in viitorul plan de management al sitului, zona de amplasare a proiectului va fi desemnata zona de dezvoltare durabila". Practic, pentru a face loc telegondolei, o zona importanta din aria protejata va fi scoasa la mezat de catre Mihai Mihetiu, directorul Directiei Silvice Suceava.
Totul a inceput in anul 2009, cand edilul sucevean Gabriel Constantin Serban a solicitat de la Ministerul Dezvoltarii 51 de milioane de lei pentru amenajarea unei partii de schi in Campulung Moldovenesc. La scurt timp dupa aprobarea acestui proiect, primarul s-a razgandit si a comandat un nou studiu de fezabilitate, in urma caruia s-a ajuns la concluzia ca in oras este nevoie de un domeniu schiabil.
Cu actele in mana si cu sprijinul starostelui judetului, Gheorghe Flutur, noua documentatie a fost reanalizata si aprobata de oamenii condusi de ministrul Elena Udrea. Primarul Gabriel Serban sustine ca initial a fost un studiu de fezabilitate, dar nu avea toate dotarile pentru omologare.
Datorita acestui motiv, valoarea proiectului a crescut de la 51 la 125 de milioane de lei, adica in jur de 25 de milioane de euro. Acesti bani trebuiau tocati pe o telegondola cu doua tronsoane, partii de schi dotate cu o instalatie de zapada artificiala, drumuri de acces cu parcare, un spatiu pentru salvamont si utilitati.
In schimb, telegondola trebuia sa fie functionala in iarna anului 2010. Numai ca proiectul nu avea toate avizele necesare pentru inceperea lucrarilor. Nu le are nici astazi, desi Ministerul Dezvoltarii a alocat pana in prezent aproape 20 de milioane de lei, adica in jur de cinci milioane de euro.
Tot articolul, in Jurnalul National
Alegeri 2012: USL vrea majoritate cu oricine in afara de PDL... Victor Ponta: "Sanziana Buruiana e o prezenta mai agreabila la Primaria Capitalei decat Elena Udrea"...