Antena Căutare

Boc cere includerea in Parlamentul ungar a comunitatii romanesti

Autoritatile de la Bucuresti doresc ca in Parlamentul ungar sa fie reprezentata cat mai rapid si comunitatea romaneasca. Totodata, autoritatile de la Bucuresti vor ca situatiile de "etno-business", in care o minoritate este reprezentata de persoane care nici macar nu cunosc limba acelei comunitati, sa fie eliminate, a declarat premierul Emil Boc.

Primul ministru roman a precizat ca aceste solicitari au fost transmise presedintelui ungar, Laszlo Solyom, la intalnirea pe care a avut-o cu acesta la Budapesta, cu ocazia reuniunii sefilor de stat si de guvern din centrul si estul Europei.

"Am discutat, inclusiv la intalnirea pe care am avut-o cu presedintele Republicii Ungaria, aceasta tema de sustinere si de sprijin institutional al comunitatii romanesti din Ungaria . Am abordat problema unor demersuri rapide si punctuale pentru ca reprezentarea minoritatilor nationale sa fie realizata si in Parlamentul Ungariei, potrivit prevederilor constitutionale, decizie care trebuie sa fie implementata. La nivelul discutiei pe care am avut-o cu presedintele Ungariei, acest lucru a fost stabilit de comun acord, ca trebuie ca in perioada urmatoare, cat mai repede cu putinta, sa se aplice acest lucru", a spus Boc.

De asemenea, premierul a aratat ca, in discutia cu oficialul ungar, a facut referire si la situatii care tind sa devina in Ungaria "o regula ineficienta si abuziva", in care minoritatile sunt reprezentate in institutii locale sau centrale de catre persoane care nu apartin comunitatii respective si nu cunosc nici macar limba acesteia. El a caracterizat astfel de situatii drept "etnobusiness" si a cerut partii ungare identificarea unor modalitati legale si institutionale pentru eliminarea acestora.

"Legislatia nu impiedica o persoana sa isi declare apartenenta la o anumita minoritate, dar nu este firesc ca aceasta sa nu cunoasca nici macar limba acestei comunitati", a spus Boc.

Premierul a amintit totodata ca, cel mai probabil in toamna acestui an, va fi organizata o noua sedinta comuna a guvernelor din Romania si Ungaria.

Declaratia premierului Emil Boc are loc in contextul in care coalitia de guvernare PDL-UDMR si-a propus ca proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale sa fie aprobat de Parlament, in actuala sesiune. Proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale, act normativ elaborat de Guvernul Tariceanu, se afla de cinci ani in dezbaterea Parlamentului, adoptarea documentului fiind, de fiecare data la schimbarea Cabinetelor, subiect de negociere pentru intrarea UDMR in coalitiile de guvernare.
Actul a fost readus in discutie, la inceputul anului 2010, membrii coalitiei de guvernare convenind ca actul normativ sa fie, in sfarsit, adoptat de Parlament, intr-un proces accelerat, pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare.

Peste 30 de parlamentari ar pleca spre independenti... Marian Sarbu s-a alaturat “independentilor PSD”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x