Totul pentru ca zecile de mii de alintati ai bugetului sa-si poata sorbi in liniste cafeaua. De 20 de ani, statul roman simuleaza functionalitatea si caracterul public al institutiilor sale, de fapt niste surse de afaceri personale pentru cei aflati la guvernare.
In momentul de fata, in Romania exista aproximativ 140 de institutii pe langa Guvern sau in subordinea ministerelor, majoritatea agentiilor, institutelor si departamentelor acestora dovedindu-si eficienta doar la cheltuirea banului public. Cum reuseste Romania sa arate ca un trabant dotat cu motor de masina de cursa si sa mearga doar in marsarier?
Restructurarea aparatului de stat a fost unul dintre refrenele de Craciun si Revelion in Romania, dar una s-a cantat si cu totul alta s-a dansat. Premierul Emil Boc ne-a anuntat victorios desfiintarea a 112 agentii de stat. In mod real, au disparut 53. Iar disparut este foarte mult spus, pentru ca acestea de regula au fost redenumite si comasate cu alte institutii sau preluate sub comanda altuia. Lipsa de intentie reala de restructurare o dovedesc chiar rezultatele.
Romania a avut si are in continuare institutii redundante, agentii supradimensionate si departamente care exista doar pentru a consuma.
Sa o luam chiar cu inceputul. Executivul Romaniei este reprezentat juridic de institutia Secretariatului General al Guvernului (SGG). Acesta avea, pana a pus mana Boc pe foarfeca, vreo 22 de agentii in subordine. Gradul aproximativ este unul potrivit atata timp cat se pare ca nimeni nu stie nici macar acum care sunt gaurile de bani publici pe care Emil Boc le coordoneaza. Un raspuns oficial al SGG cu privire la numarul de angajati si bugetele structurilor care se afla sub coordonarea Guvernului si premierului a facut uitate doua dintre directiile acestea.
Aparent, in acest moment Secretariatul General al Guvernului are subordonate 15 institutii. Restructurarea lui Boc a facut sa dispara o parte dintre aceste agentii, dar o parte dintre ele au fost transferate ca departamente in cadrul SGG. S-au mai desfiintat unele, s-au redenumit altele. Potrivit raspunsului SGG, pentru anul 2010, bugetul care ii este alocat se ridica la suma de 260.673.000 lei si are un numar de 371 de angajati. Pentru plata acestora sunt alocati 40 de milioane de lei.
Tot articolul, in Jurnalul National
Pariaza pe soarta guvernului Boc! Vezi cotele!... Boc, pe faras? Oltean: Daca Guvernul va fi demis prin motiune de cenzura, Boc nu va mai fi premier...