Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit calendarul pentru examinarea propunerii ministrului Justiţiei de avizare a numirii Gabrielei Scutea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a lui Crin Nicu Bologa în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Giorgianei Elena Hosu în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Astfel, miercuri au fost puse în dezbatere publică proiectele de management, acestea fiind postate pe site-ul CSM, şi se fac verificările asupra candidaturilor.
În 11 februarie, vor fi analizate rezultatele şi vor fi intervievaţi candidaţii, în intervalul orar 10:00 - 15:30.
Avizele vor fi transmise către Ministerul Justiţiei în perioada 11 - 14 februarie.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a trimis Consiliului Superior al Magistraturii, pentru validare, propunerile pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului General, dar şi pentru şefii DNA şi DIICOT.
Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei înaintează propunerile Preşedintelui României, în vederea numirii în funcţiile de conducere.
Cătălin Predoiu a anunţat, marţi, că propunerea sa pentru Parchetul General este Gabriela Scutea. Crin Bologa este propunerea pentru DNA, iar Giorgiana Hosu propunerea pentru DIICOT.
"Am ales candidaţii care au prezentat simultan competenţă şi experienţă. M-am ferit de experimente, pentru că situţia în care se află Ministerul Public nu permite experimente", a declarat Predoiu.
Ministrul Justiţiei a explicat că procurorul Gabriela Scutea a avut cea mai solidă prestaţie şi cel mai solid dosar profesional.
”O prestaţie aplicată, concretă, pertinentă. Este un procuror pentru care Ministerul Public nu prezintă necunoscte. A demonstrat cunoaştere, viziune, forţă şi substanţă profesională. Proiectul de management al doamnei Scutea a fost cel mai bun dintre toate prezentate. A acoperit complet atât partea de administraţie şi construcţie internă a Ministerului Public, cât şi partea de reprezentare externă. Cunoaşte bine MCV şi este foarte bine cunoscută la Bruxelles”, a declarat Cătălin Predoiu.
Referitor la Crin Bologa, propus la conducerea DNA, ministrul Justiţiei a afirmat: ”A prezentat un proiect de management complet, concret, cu soluţii aplicate. Prestaţia la interviu a fost impresionantă, puternică şi echilibrată în acelaşi timp. Aduce garanţia că lupta anticorupţie va continua energic în condiţii de deplin respect al drepturilor şi garanţiilor procesuale”.
Referitor la DIICOT, Predoiu a subliniat că instituţia prezintă particularitatea anchetelor transfrontaliere şi prin aceasta a cooperării interinstituţioale interne şi externe.
”Doamna procuror Giorgiana Hosu stăpâneşte cel mai bine aceste dimensiuni. Proiectul de management a fost foarte cursiv şi prestaţia echilibrată, susţinută de o imagine panoramică a problemelor şi a activităţii DIICOT”, a subliniat Cătălin Predoiu.
Ministerul Justiţiei a demarat, în 2 decembrie 2019, selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru ocuparea funcţiilor vacanţe de conducere, respectiv: Procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au candidat Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea, Laura Oprean, Pompiliu-Marian Drilea-Marga, Daniel Horodniceanu, Sorin Săndel Vasilache, Răzvan Horaţiu Radu. Aceştia au susţinut interviul, în perioada 14 - 15 ianuarie.
La şefia DNA au aspirat cinci candidaţi, printre care şi actualul şef Călin Nistor, dar şi Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu şi Ionuţ Botnaru. Aceştia au susţinut joi interviurile.
Pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au susţinut interviul Teodor Niţă, Ioana Bogdana Albani, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea, Daniel Horodniceanu.
Sursa : news.ro
CCR a decis că alegerea lui Teodor Meleşcanu la conducerea Senatului e neconstituţională / Meleşcanu: Deocamdată am doar... Orban, după ce alegerea lui Meleşcanu la conducerea Senatului a fost declarată neconstituţională: Alina Gorghiu este can...